انواع ماساژ در طب سنتی
ماساژ درمانی به دلیل داشتن مزایای بی نظیر به شدت گسترش یافته است. انواع ماساژ در طب سنتی کاربرد مخصوص به خود را دارند. اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره انواع ماساژ و همچنین نحوه انجام آن ها به دست آورید، حتماً نگاهی به این مقاله بیندازید. در ادامه صفر تا صد نکات مربوط به ماساژ درمانی را مورد بررسی قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب این مقاله :
- 1 ماساژ درمانی چیست؟
- 2 ماساژ درمانی در طب سنتی
- 3 انواع ماساژ در طب سنتی
- 4 ماساژ صلب و لین
- 5 ماساژ طولانی یا کوتاه
- 6 ماساژ سریع یا کند
- 7 ماساژ خشن و ماساژ نرم
- 8 ماساژ با استفاده از روغن
- 9 فواید ماساژ در طب سنتی
- 10 اولین فایده: تعادل مزاج
- 11 دومین فایده: تنظیم فشار خون
- 12 سومین فایده: بهبود سردرد
- 13 چهارمین فایده: بهبود سیاتیک
- 14 پنجمین فایده: بهبود عملکرد بدن بانوان
- 15 فواید ماساژ صورت در طب سنتی
- 16 طب سوزنی و ماساژ درمانی
- 17 آموزش ماساژ درمانی در طب سنتی
- 18 نحوه ماساژ گردن
- 19 نحوه ماساژ شانه ها
- 20 ماساژ پشت و کمر؛ معرفی انجام آن
- 21 نحوه ماساژ دست و بازو
- 22 نحوه ماساژ پا
- 23 نحوه ماساژ سر
- 24 آموزش رگ گیری در طب سنتی
- 25 کلام آخر
ماساژ درمانی چیست؟
قبل از اینکه به بررسی ماساژ در طب سنتی بپردازیم باید با مفهوم ماساژ درمانی آشنا شوید. ماساژ درمانی مجموعه ای از تکنیک ها و حرکاتی است که توسط متخصص بر بدن شخص اعمال می شوند.
متخصص با فشردن قسمت های مختلف بدن به درمان عضلات و بافت های آسیب دیده می پردازد. البته لازم به ذکر است که ماساژ همیشه جنبه درمانی ندارد. گاهی برای رهایی از استرس، تنش های روزانه و حتی پیشگیری از آسیب عضلات به ماساژ درمانی روی می آوریم.
ماساژ درمانی در طب سنتی
انواع ماساژ در طب سنتی جایگاه ویژه ای دارند. جالب است بدانید که این روش درمانی از دیرباز مورد استفاده قرار می گرفت. قدمت ماساژ درمانی به 3000 سال قبل از میلاد بر می گردد. در روزگاران قدیم به جای واژه ماساژ از عباراتی چون دلک یا مشت و مال برای توصیف این فرآیند استفاده می شد.
متخصص طب سنتی با استفاده از ماساژ قسمت های مختلف بدن کمک زیادی به بهبود و تسکین درد می کند. به منظور تسریع فرآیند درمان معمولاً از روغن های مخصوصی به همراه ماساژ استفاده می گردد. متخصصین طب سنتی ماساژ را برای افرادی که توان ورزش ندارند به شدت توصیه می کنند.
روایات و احادیث مختلفی درباره اهمیت ماساژ یافت می شوند. اهمیت ماساژ طب اسلامی توسط امام رضا و بسیاری از ائمه تاکید شده است. بر اساس حدیثی مربوط به امام هشتم ماساژ نیرو و نشاط بدن را افزایش می دهد.
در طب اسلامی انجام ماساژ با روغن هایی چون زیتون به شدت توصیه می شود. ماساژ درمانی با وجود توسعه علم و صنعت هنوز هم به عنوان روشی موثق برای تسکین بیماری های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع ماساژ در طب سنتی
ماساژ انواع مختلفی دارد. انواع ماساژ در طب سنتی بر اساس محل درد و همچنین شدت آن تعیین می شوند. تشخیص نوع ماساژ توسط متخصص طب سنتی صورت می گیرد. در ادامه شما را با مهم ترین انواع ماساژ و کاربرد آن ها آشنا خواهیم ساخت.
ماساژ صلب و لین
یکی از مهم ترین انواع ماساژ در طب سنتی صلب نام دارد. این ماساژ با نام سخت نیز شناخته می شود که برای تقویت عضلات بسیار مناسب است. به همین علت برای ورزشکاران بسیار توصیه می شود.
افرادی که بدن سستی دارند یا آن دسته ورزشکارانی که می خواهند برای مسابقه آمادگی داشته باشند می توانند به سراغ ماساژ صلب بروند. ماساژهای صلب برای توانبخشی نیز بسیار مناسب هستند. متخصصین طب سنتی معمولاً این نوع ماساژ را برای افراد عضلانی تجویز می کنند.
ماساژ لین برای سست کردن عضلات مناسب است. افرادی که با اسپاسم دست و پنجه نرم می کنند می توانند به ماساژ لین روی آورند. همچنین این ماساژ برای افرادی با مزاج خشک توصیه می شود.
ماساژ لین گزینه ای بسیار مناسب برای افرادی شناخته می شود که اندام لاغری دارند یا به خشکی مفاصل دچار شده اند. ماساژ لین با نام ماساژ ریلکسی نیز شناخته می شود. تفاوت عمده ماساژ صلب و لین در این است که نوع اول عضلات را قوی و نوع دوم آن ها را سست و نرم می کند.
ماساژ طولانی یا کوتاه
مدت زمان انجام انواع ماساژ در طب سنتی اهمیت ویژه ای دارد. همان طور که می دانید ورزش هایی با طول مدت زیاد روش مناسبی برای لاغر کردن اندام به شمار می روند. با انجام ماساژهای طولانی مدت نیز می توان لاغر شد.
برای رسیدن به این مقصود مدت زمان ماساژ باید حدوداً یک ساعت باشد. استمرار در ماساژ نیز برای رسیدن به نتیجه رضایت بخش اهمیت زیادی دارد.
ماساژهایی که مدت زمان کوتاهی دارند به منظور افزایش آرامش مورد استفاده قرار می گیرند. این ماساژها نرمی و ریلکس شدن عضلات مختلف بدن را به همراه خواهند داشت.
از جمله ماساژهای کوتاه می توان به ماساژ لین اشاره نمود. دسته سوم ماساژ بر اساس مدت زمان نوع معتدل است که زمان آن ها خیلی کوتاه یا بلند نیست. به این نکته دقت داشته باشید ماساژهایی با طول مدت متوسط برای افراد مختلف مناسب است.
ماساژ سریع یا کند
سرعت انجام ماساژ به عوامل مختلفی مربوط می شود. گاهی اوقات پزشک مالش های کند را ترجیح می دهد و برخی مواقع به انجام ماساژهای سریع می پردازد. فشارهای سریع همانند ورزش برای بخش های آسیب دیده عمل می کنند.
انجام دادن ماساژ با سرعت بالا باعث افزایش حرارت در بخش مورد نظر می شود. برای نمونه اگر پای بیمار سرد است، با انجام ماساژ سریع می توان گرما را به آن برگرداند.
با این حال دقت داشته باشید که زمان انجام ماساژهای سریع معمولاً کوتاه است. چراکه ماساژ سریع و بلند مدت رطوبت را از میان می برد و خطر تحلیل را افزایش می دهد. ماساژهای کند خاصیت آرامش بخش دارند و می توانند شما را ریلکس کنند.
ماساژ خشن و ماساژ نرم
انواع ماساژ در طب سنتی با هدف تحریک عضو آسیب دیده و همچنین تقویت آن مورد استفاده قرار می گیرند. به همین علت گاهی اوقات با بهره گیری از ابزارهای مخصوص تحریک پذیری بافت مورد نظر را افزایش می دهند.
در ماساژهای خشن از سنگ ها و پارچه های زبر استفاده می شود. این ابزارها باعث خواهند شد که محل مورد نظر تقویت گردد. علاوه بر آن میزان خونرسانی نیز افزایش پیدا می کند.
با این حال دقت داشته باشید که ماساژهای خشن حتماً باید با تجویز پزشک طب سنتی و زیر نظر فردی مجرب صورت گیرد. در غیر این صورت ممکن است محل مورد نظر بیش تر آسیب ببیند.
همچنین ماساژ می تواند به نرمی انجام شود که در این حالت گردش خون بهبود پیدا می کند. این ماساژ معمولاً برای صورت و نقاط حساس بدن کاربرد دارد و برای زدودن لک های صورت بسیار مناسب است.
ماساژ با استفاده از روغن
انواع ماساژ در طب سنتی را می توان با استفاده از روغن های گرم و سرد انجام داد. روغن های گرم معمولاً برای افرادی با مزاج سرد مورد استفاده قرار می گیرند. متخصصان با بهره گرفتن از این روغن ها به گرم کردن موضعی محل درد می پردازند.
گاهی اوقات استفاده از روغن های گرم برای افرادی توصیه می شود که مزاج گرمی دارند. با این حال قبل از اقدام به انجام این کار مطمئن شوید که به روغن گرم حساسیت ندارید.
برای اطمینان از عدم حساسیت مقداری از روغن مورد نظر را بر قسمت کوچکی از پوست بمالید و اندکی صبر کنید. اگر با خارش یا قرمزی پوست روبرو شدید، به هیچ وجه از روغن استفاده نکنید. حساسیت پوستی به روغن های گرم به طور معمول در افرادی اتفاق می افتد که مزاج گرمی دارند.
با این حال توصیه می کنیم که افراد سرد مزاج نیز قبل از اقدام به استفاده اندکی از روغن را بر پوست خود امتحان نمایند. از جمله مهم ترین روغن های گرمی که برای انجام انواع ماساژ در طب سنتی توصیه می شوند به شرح زیر هستند:
- بابونه
- سیاهدانه
- خرزهره
- بادام تلخ
- کنجد
- سیر
- سقز
- زنجبیل
- ابو خلسا
روغن های سرد بر خلاف نمونه های گرم به افرادی که مزاج گرم دارند توصیه می شوند. این روغن ها برای زیباسازی مورد استفاده قرار می گیرند. حجم دهی و نرم کنندگی از جمله کاربردهای روعن های سرد به شمار می آید
از این روغن ها همچنین می توانید برای مرطوب کردن پوست خشک استفاده نمایید. از جمله مهم ترین روغن های سرد می توان موارد زیر را نام برد:
- روغن بنفشه
- گشنیز
- خیار
- نیلوفر
فواید ماساژ در طب سنتی
ممکن است این پرسش ذهن شما را مشغول کرده باشد که چرا باید به سراغ انواع ماساژ در طب سنتی برویم؟ در پاسخ به این سوال باید به فواید بی شمار این روش درمانی اشاره نمود. در ادامه پنج مورد از مهم ترین مزایای ماساژ را مورد بررسی قرار می دهیم.
اولین فایده: تعادل مزاج
اگر دوست دارید مزاج خود را به تعادل برسانید، می توانید ماساژ درمانی را آغاز نمایید. با دریافت منظم و منسجم ماساژ مزاج و طبع را متعادل می شود. این کار همچنین در رفع تنش ها و مشکلات عصبی کمک زیادی خواهد کرد.
دومین فایده: تنظیم فشار خون
بالا رفتن فشار خون در سنین بالا بسیار رایج است. این مشکل معمولاً در افرادی که طبع گرم دارند بیش تر اتفاق می افتد. با ماساژ منظم می توان اسپاسم بدن را رفع کرد، جریان خون را بهبود داد و فشار خون بالا را از میان برد.
سومین فایده: بهبود سردرد
حتماً شما هم تاکنون در مواجهه با سردرد به سراغ ماساژ رفته اید. لازم است بدانید که ماساژ سر روشی علمی برای کاهش و تسکین درد به شمار می رود. سردرد می تواند به مشکلات عصبی و حتی کمبود مواد مغذی یا مایعات مربوط شود. با ماساژ اصولی محل درد تا حد قابل توجهی دردها کاهش پیدا می کنند.
چهارمین فایده: بهبود سیاتیک
درد سیاتیک یکی از معضلاتی است که شاید افراد مختلفی با آن روبرو شوند. برای انجام این ماساژ باید از روغن سیاه دانه استفاده کرد. این روغن را باید به طور منظم روی قسمت آسیب دیده کمر مالش دهید. پس از گذشت مدت زمان مشخص می توانید بهبودی کامل را به دست آورید.
پنجمین فایده: بهبود عملکرد بدن بانوان
ماساژ در دوران بارداری تاثیر قابل توجهی بر تسکین و آرامش مادر دارد. انجام ماساژ در سه ماه اول بارداری توصیه نمی شود. پس از گذشت این زمان و با افزایش رشد جنین بر کمر مادر فشار زیادی وارد می گردد.
ماساژ در این زمان روشی بی خطر برای تسکین دردهای مادر محسوب می شود. یکی از فواید انواع ماساژ در طب سنتی کمک به تسکین دردهای دوران قاعدگی است. البته توصیه می کنیم ماساژ دوران بارداری را تنها تحت نظر پزشک و افراد متخصص انجام دهید.
فواید ماساژ صورت در طب سنتی
پوست صورت به دلیل مجاورت با نور آفتاب و همچنین هوای آلوده ممکن است با مشکلاتی روبرو شود. گرفتن لک یا حتی زدن جوش از معضلات همیشگی به حساب می آیند. برای داشتن پوستی شفاف و زیبا می توان صورت را ماساژ داد. فواید ماساژ صورت در طب سنتی به شرح زیر است:
- بهبود جریان خون
- باز شدن رگ ها
- تقویت عضلات صورت
- تسکین درد
- سفت شدن پوست
- رفع سموم
- زدودن استرس و تنش های روانی
- فرم دهی به صورت
- از بین بردن غبغب
- مقابله با آکنه و مشکلات پوستی
- برجستگی گونه ها
- شاداب شدن پوست
- بهبود فرآیند کلاژن سازی
- جوانسازی پوست
طب سوزنی و ماساژ درمانی
طب سوزنی یکی از راه های درمانی است که در کشور چین ابداع شد. در این طب از سوزن های مخصوصی استفاده می گردد. با فرو کردن سطحی این سوزن ها می توان درد را تسکین داد. با این حال لازم است بدانید که این روش حتماً باید توسط افراد مجرب انجام شود.
تلفیق طب سوزنی و ماساژ درمانی در دهه های اخیر بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. گاهی اوقات ماساژ به تنهایی قادر به تسکین درد نیست و در برخی مواقع رسیدن به نتیجه لازم است زمان زیادی صرف شود.
به منظور بهبود فرآیند درمان و تسریع آن می توان به ترکیب دو روش طب سوزنی و ماساژ درمانی اقدام نمود. انواع ماساژ در طب سنتی را می توان با طب سوزنی تلفیق کرد. برای انجام این کار قسمت های مربوط توسط متخصص سوزن زده می شوند.
با ماساژ می توان جریان خون را بهبود بخشید. به همین علت درمان سریع تر و عمیق تر اتفاق می افتد. درمان با این دو روش ماندگاری و دوام بیش تری دارد. به عبارت دیگر بازگشت درد به محل آسیب دیده به کندی اتفاق می افتد.
آموزش ماساژ درمانی در طب سنتی
قدم اول در انجام انواع ماساژ در طب سنتی یادگیری نحوه قرارگیری دست ها است. هر یک از این قسمت ها در ماساژ به شیوه خاصی عمل می کنند. از کف دست ها معمولاً برای اعمال فشار استفاده می شود. پخش کردن روغن نیز با استفاده از کف دست به انجام می رسد. انگشتان دست وظیفه چنگ زدن و پیچیدن ماهیچه ها را به عهده دارند. از انگشتان همچنین برای ورز دادن عضلات مختلف بهره می گیرند.
اگر می خواهید فشار عمیقی وارد نمایید، باید از تکنیک دست روی دست استفاده کنید. نوک انگشتان به تنهایی وظیفه مشخصی در طول مراحل ماساژ بر عهده دارند. از این قسمت بدن برای نفوذ و افزایش فشار به لایه های زیرین استفاده می شود. در ماساژ از روش مشت زنی نیز می توان استفاده کرد. لازم به ذکر است که ساعد و آرنج نقش بخصوصی در ماساژ طب سنتی دارند. در ادامه به طور مفصل مراحل انجام ماساژ را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
نحوه ماساژ گردن
انجام ماساژ گردن به صورت زیر است:
- دست ها را روی خط گردن بگذارید.
- با نوک انگشتان عضلات گردن را ورز دهید.
- از کف دست برای ماساژ این قسمت استفاده نمایید.
- دقت داشته باشید که به هیچ وجه به استخوان ترقوه فشار نباید وارد نکنید.
- شست را در دو سمت شانه قرار دهید.
- فشار را از گردن به سمت پشت بدن وارد نمایید.
نحوه ماساژ شانه ها
نحوه ماساژ شانه به ترتیب زیر است:
- ماساژگیرنده باید روی شکم دراز بکشد.
- با کف دستانتان شانه را گرم کنید.
- با نوک انگشتان عضلات را ورز دهید.
- می توانید از حرکات دایره ای استفاده نمایید.
- برای ماساژ قسمت های گوشتی می توانید از آرنج به منظور اعمال فشار بیش تر بهره بگیرید.
- در نهایت ماساژ را از شانه ها به سمت گردن به پایان برسانید.
ماساژ پشت و کمر؛ معرفی انجام آن
ماساژ پشت و کمر یکی از انواع ماساژ در طب سنتی به شمار می آید که ترتیب آن به شرح زیر است:
- از ماساژ گیرنده تقاضا کنید روی شکم بخوابد.
- با ضربات طولانی اما آهسته اطراف ستون فقرات را ماساژ دهید.
- این کار را برای قسمت های پشتی کمر تکرار کنید.
- پس از گرم شدن کمر ماساژ را با انگشتان ادامه دهید.
- شدت ماساژ را افزایش داده و با ضربه زدن و ورز دادن این مرحله را به پایان برسانید.
- به سراغ قسمت های پایین ستون فقرات بروید.
- ماساژ را به سمت گردن انجام دهید.
- سپس به طرف شانه ها حرکت کنید.
- مجددا به سمت قسمت های پایین ستون فقرات بروید.
- دست هایتان را روی هم قرار دهید و به کمر فشار وارد نمایید.
- شدت فشار نباید زیاد باشد چون ممکن است به کمر آسیب برسد.
- ماساژ را با حرکات دایره ای انگشت شست ادامه دهید.
شما همچنین می توانید برای اعمال فشار بیش تر از آرنج استفاده کنید. با این حال دقت داشته باشید که فشار نباید به قسمت های استخوانی وارد شود.
نحوه ماساژ دست و بازو
قبل از اقدام به ماساژ دست ها آن ها را تکان دهید که کاملاً شل شوند. یکی از انواع ماساژ در طب سنتی استفاده از ضربات آهسته و بلند است. با استفاده از انگشتان به صورت دایره ای کف دست را ماساژ دهید و در نهایت انگشت شست خود را از سمت آرنج تا انتهای نوک انگشتان بکشید.
نحوه ماساژ پا
در ماساژ پا ابتدا به سراغ قوس کف بروید و با استفاده از انگشتان شست فشار محکمی بر قوس و توپ پا وارد نمایید. نوک انگشت تا مچ پا را ماساژ دهید و چند مرتبه این کار را تکرار نمایید. تک تک انگشتان را با ملایمت و آرام بکشید. سپس انگشتان دست را میان انگشتان پا قرار داده و به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
با این کار انگشتان پا از هم فاصله می گیرند. پس از آن به سراغ مچ پا بروید و مچ را به سمت جلو و عقب حرکت دهید. مچ را در جهات مختلف بچرخانید و از بخش مچ تا عضلات ران را با ضربه های محکم ماساژ دهید. ماساژ ساق را شروع کنید و به خوبی قسمت های مختلف ساق را ورز دهید.
نحوه ماساژ سر
برای ماساژ سر به تمام انگشتان خود نیاز خواهید داشت. انگشتان را میان مو بگذارید و با نوک انگشتان و با حرکات رفت و برگشتی کف سر را ماساژ دهید. به سمت خط مو پیش بروید و به مدت پنج دقیقه این کار را تکرار کنید.
پس از آن با کمک انگشتان شست خط وسط پیشانی را پیدا کرده و پیشانی را به دو طرف بکشید. مجدداً با کمک این دو انگشت ماساژ را از پل بینی تا قسمت های بالای ابرو پیش ببرید. به سراغ گونه ها بروید و از سمت بینی به طرف گوش ها را ماساژ دهید.
آموزش رگ گیری در طب سنتی
در کنار انواع ماساژ در طب سنتی می توان به رگ گیری روی آورد. رگ گیری باعث زدودن رسوبات و سموم موجود در بدن می شود. رگ گیری از دیرباز توسط افراد مجرب برای تسکین درد و درمان بیمار مورد استفاده قرار می گرفت. تشخیص اولین قدم برای انجام رگ گیری محسوب می شود.
پزشک باید مطمئن گردد که رگ گیری برای بیمار مناسب است. این کار با معاینه و تست عصب انجام می شود. پس از تشخیص می توان درباره نحوه انجام رگ گیری یا حتی ترکیب آن با سایر روش های درمانی تصمیم گرفت. توصیه می کنیم که برای انجام رگ گیری حتماً به فرد متخصص مراجعه نموده و این کار را در خانه انجام ندهید.
کلام آخر
در این مقاله اطلاعات جامعی را درباره انواع ماساژ در طب سنتی گردآوری کردیم. انجام ماساژ معمولا توسط افراد مجرب صورت می گیرد. به خصوص اگر با رگ گیری یا طب سوزنی همراه شود. با مطالعه دقیق اطلاعات درج شده آگاهی خود را درباره ماساژ درمانی افزایش دهید. شما همچنین می توانید با مراجعه به دیگر صفحات وب سایت و خواندن مقالات ابهامات خود را رفع کنید. در صورت نیاز از طریق راه های ارتباطی با ما تماس حاصل فرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید