ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا
عصب سیاتیک قطورترین عصب بدن انسان است که در صورت بروز مشکل درد طاقت فرسایی سراغ فرد خواهد آمد. درد سیاتیک و کوتاهی عضلات مشکلی رایج است که برای درمان آن راه های بسیاری وجود دارد، ولی حقیقت این است که تمامی این راه ها تضمینی نبوده و بدون هیچ عارضه ای نیستند. با این حال اگر به دنبال درمانی تضمینی هستید، ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا بهترین گزینه است. در این متن قصد داریم به صفر تا صد آموزش ماساژ درمانی برای رفع مشکل سیاتیک و کوتاهی عضلات پا بپردازیم. اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که قصد آموزش و یادگیری این ماساژ را دارید، ما را تا پایان این متن همراهی نمایید.
فهرست مطالب این مقاله :
- 1 درمان درد سیاتیک
- 2 استفاده از کیسه آب گرم و یخ
- 3 فیزیوتراپی و درمان سیایتک
- 4 مصرف دارو
- 5 ماساژ درمانی
- 6 تزریق دارو
- 7 جراحی
- 8 درمان فوری درد سیاتیک
- 9 روش اول: کمپرس داغ یا سرد
- 10 روش دوم: زرد چوبه را دست کم نگیرید
- 11 روش سوم: کرم کپسایپین
- 12 روش چهارم: والریان معجزه درمان سیاتیک
- 13 روش پنجم: دانه شنبلیله مسکنی خارق العاده
- 14 روش ششم: پوست بید سفید و درمان سیاتیک
- 15 ویدئو آموزش ماساژ سیاتیک
- 16 مرحله اول ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا
- 17 مرحله دوم ماساژ درمانی سیاتیک
- 18 ماساژ رگ سیاتیک پا
- 19 ماساژ درمانی سیاتیک به کمک انگشت های شست و کف دست
- 20 ماساژ با فشار بند انگشت ها
- 21 ماساژ با توپ تنیس
- 22 ماساژ درمانی سیاتیک با نقاط فشاری
- 23 آموزش گرفتن رگ سیاتیک
- 24 ماساژ بافت عمیق
- 25 ماساژ سوئدی
- 26 درمان نقطه ماشه ای
- 27 انتشار میوفاشیال
- 28 ماساژ سنگ داغ
- 29 کوتاهی عضلات پا
- 30 سنگینی پا هنگام راه رفتن
- 31 درمان خانگی سنگینی پا
- 32 علت سنگینی پا
- 33 واریس عاملی مهم در ابتلا به سنگینی پا
- 34 بیماری شریانی محیطی PAD
- 35 انجام ورزش های سنگین و طولانی Overtraining OTS
- 36 تنگی کانال نخاعی
- 37 بارداری
- 38 اضافه وزن
- 39 ماساژ برای سنگینی پا
- 40 رفع درد پا با ماساژ
- 41 گرم کردن با ماساژ چرخشی
- 42 مالش قوسی کف پا
- 43 خم کردن انگشت های پا
- 44 ماساژ کششی پا
- 45 فشرده شدن پاشنه پا
- 46 عوارض کوتاه شدن عضلات پشت پا
- 47 درمان کوتاهی همسترینگ
- 48 علت کوتاهی عضلات پشت پا
- 49 علائم کوتاهی همسترینگ
- 50 علت پا درد در شب
- 51 نوروپاتی محیطی و ضعف
- 52 روماتیسم و دردهای اتوایمیون
- 53 بیماری بورسیت یا التهاب مفصل
- 54 درمان پا درد از زانو به پایین
- 55 درمان پا درد خانمها
- 56 ماساژ بند انگشت یا مشت
- 57 ماساژ پا با شست
- 58 ماساژ نقاط فشار پا
- 59 ماساژ آشیل پا
- 60 ماساژ دایره های کناری و بالا
- 61 علت درد پا از زانو به پایین
- 62 کلام آخر
درمان درد سیاتیک
همان طور که در ابتدای متن توضیح دادیم سیاتیک عصبی ضخیم و طولانی بوده که بسیار حساس است. در صورتی که فشاری بیش از حد به آن وارد شود، سیاتیک دچار درد خواهد شد. عصب سیاتیک از لگن، باسن و ساق پا گذر می کند که در زیر زانو تمام می شود. از این رو به درد در این نواحی درد سیاتیک می گویند.
در صورتی که با این درد مواجه شدید، توصیه می کنیم که درمان آن را پیش بگیرید. برای درمان این مشکل راه های بسیاری وجود دارد که برخی از آن ها شامل جراحی می شود. در هر حال درمان درد سیاتیک شامل موارد زیر خواهد شد:
استفاده از کیسه آب گرم و یخ
برای کاهش درد یا تورم عصب سیاتیک می توانید از کیسه یخ استفاده کنید. کیسه های یخ را درون حوله بپیچید و آن را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید. پس از چند روز از کیسه آب گرم استفاه کنید. بدین منظور کیسه آب گرم را به مدت 20 دقیقه چند مرتبه در روز روی محل درد بگذارید. اگر همچنان درد تسکین پیدا نکرد، کیسه آب گرم و یخ را به طور مرتب یا یکدیگر عوض کنید.
فیزیوتراپی و درمان سیایتک
فیزیوتراپی دومین راهکاری است که در بسته پیشنهادی ما قرار دارد. این روش درمانی ترکیبی از تقویت، تمرینات هوازی و کشش است. تمرینات فیزیوتراپی که برای درمان درد سیاتیک پیشنهاد می شود با توجه به مشخصات بیمار متفاوت خواهد بود. به طور معمول متخصصان فیزیوتراپ، پزشکان، مربیان ورزشی و متخصصان کایروپراکتیک کسانی هستند که صلاحیت تدوین برنامه ورزشی و فیزیوتراپی را دارند.
به همین خاطر توصیه می کنیم که برنامه فیزیوتراپی خود را تنها از چنین افرادی دریافت کنید. انجام تمرینات خودسرانه می توانند آغاز کننده بسیاری از مشکلات باشند.
مصرف دارو
پزشکان با تجویز داروهای مختلف سعی می کنند بدون جراحی مشکلات سیاتیک را پایان دهند. از جمله داروهایی که پزشکان برای این مشکل تجویز می کنند به شرح زیر هستند:
- داروهای ضد تشنج مانند گایاپنتین
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDS) مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن
- داروهای ضد افسردگی مانند آمی تریپتیلین
- استروئیدهای خوراکی مانند پردنیزون
- مسکن های اپیوئیدی مانند ترامادول یا اکسی کدون
البته دقت داشته باشید که هیچ یک از داروهای نامبرده را بدون مشورت پزشک مصرف نکنید.
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا نیز یکی دیگر از راه های درمان این مشکل به شمار می آید. برخی از سبک های ماساژ از جمله ماساژ بافت عمیق برای درد سیاتیک و کوتاهی عضلات پا بسیار توصیه می شود. از جمله مزایای ماساز درمانی به شرح زیر هستند:
- بهبود جریان و گردش خون: ماساژ بافت ها نقش بسیار پر رنگی در بهبود جریان خون دارد و به این طریق به درمان سیاتیک منجر می شود.
- شل کردن عضلات: با انجام ماساژ بافت های سفت شل شده و در نتیجه درد کاهش پیدا می کند.
- ترشح اندورفین ها: برخی از هورمون های بدن از جمله اندورفین مانند مسکن طبیعی هستند که درد را کاهش می دهند.
البته دقت داشته باشید که ماساژ را تنها باید زیر نظر و به تجویز پزشک متخصص برای کاهش درد و درمان سیاتیک انجام داد.
تزریق دارو
از جمله راه های غیر جراحی که جز روش های درمانی سیاتیک محسوب می شود تزریق دارو به صورت موضعی است. این راه درمان جهت کاهش التهاب و تسکین درد انجام می شود.
جراحی
به طور معمول جراحی آخرین روش درمانی است که پزشکان برای درمان، کاهش درد و التهاب سیاتیک پیشنهاد می دهند. در صورتی که هیچ یک از راه های درمانی فوق چاره ساز نباشد یا بیمار ضعف شدیدی در ناحیه اندام تحتانی خود حس کند، گزینه جراحی روی میز قرار می گیرد.
البته این که دقیقاً چه زمانی بیمار جراحی شود، به علت بروز سیاتیک مربوط است. با این حال به طور معمول زمانی گزینه جراحی مطرح خواهد شد که پس از یک سال همچنان علائم این بیماری به صورت مداوم مشاهده می شود.
زمانی که درد و شدت بیماری زندگی روزمره بیمار را مختل می کند یا فرد مبتلا توانایی کنترل مثانه و روده خود را ندارد، جراحی اورژانسی انجام می شود. در این جراحی فشار روی اعصاب برداشته شده و به این طریق ستون فقرات پایدار خواهد بود.
درمان فوری درد سیاتیک
برخی مواقع درد سیاتیک به قدری بالا است که انجام کارهای روزمره را مختل می کند. در این مواقع بیمار ترجیح می دهد که با درمان فوری درد را کاهش داده و پس از آن درمان های اصلی را آغاز نماید. ماساژ درمان سیاتیک یکی از این روش های درمانی به شمار می آید که در ادامه به طور کامل آن را توضیح می دهیم، ولی علاوه بر ماساژ درمانی سیاتیک می توانید به روش های زیر این مشکل را به طور موقت در خانه حل نمایید:
روش اول: کمپرس داغ یا سرد
اولین روشی که برای کاهش هر درد عضلانی و التهاب از جمله سیاتیک می توان استفاده کرد کمپرس داغ یا سرد است. کمپرس به کاهش درد و درمان التهاب کمک می کند. حرارت ناشی از کمپرس آب گرم عضلات را منقبض کرده و عصب سیاتیک را تحت فشار قرار می دهد. به این شکل عصب شل خواهد شد.
کمپرس سرد ورم عصب را کاهش می دهد و موجب از بین رفتن درد می شود. البته برای کاهش درد و التهاب می توانید به طور متناوب از کمپرس گرم و سرد استفاده کنید. برای این کار ابتدا کمپرس گرم را روی محل درد بگذارید و سپس از کمپرس سرد استفاده کنید.
برای اثر بخشی بهتر کمپرس گرم و سرد را به مدت 15 تا 20 دقیقه روی محل درد قرار دهید و هر چند ساعت یکبار این کار را تکرار نمایید. البته در صورتی که مشکلات قبلی عروقی دارید، توصیه می کنیم که از کمپرس آب سرد استفاده نکنید.
روش دوم: زرد چوبه را دست کم نگیرید
زرد چوبه خاصیت ضد التهابی دارد که به عنوان داروی طبیعی نیز از آن استفاده می شود. این ادویه کاربردی حاوی ماده ای به اسم کارکامین است که به کاهش درد و التهاب کمک می کند. به همین خاطر می توان گفت علاوه بر ماساژ درمانی سیاتیک می توانید از زرد چوبه استفاده کنید.
بدین منظور یک قاشق چایخوری از زرد چوبه را به یک لیوان شیر اضافه نمایید. البته اگر چوب زرد چوبه دارید، می توانید یک تکه از چوب آن را به شیر اضافه کرده و اجازه دهید که شیر بجوشید تا چوب زرد چوبه به خوبی در آن حل شود.
حال نوشیدنی شفا بخشتان را با عسل شیرین کرده و آن را میل کنید. مکمل های 250 و 500 گرمی زردچوبه نیز موجود است که قبل از مصرف توصیه می کنیم با پزشک خود مشورت نمایید.
روش سوم: کرم کپسایپین
فلفل هندی ماده فعالی به اسم کپسایپین دارد که مسکنی طبیعی است. کپسایپین انتقال دهنده های عصبی که حامل پیام هستند را کاهش می دهد. برای کاهش درد و التهاب پیشنهاد می کنیم که از کرم کپسایپین به مدت یک هفته روی چهار بار استفاده کنید. البته از این کرم در مناطقی که سوختگی دارد استفاده نکنید، چرا که موجب سوزش می شود.
روش چهارم: والریان معجزه درمان سیاتیک
والریان را بسیاری با نام علف گربه می شناسند. این علف خاصیت آرامبخش دارد و دردهای مزمن را به راحتی تسکین می دهد. استفاده از این گیاه برای دردهای ناشی از گرفتگی عضلات بسیار توصیه می شود. این گیاه حاوی روغنی است که به شل شدن عضلات کمک می کند و فشار روی اعصاب را کاهش می دهد.
البته ذکر این نکته نیز ضروری است که گیاه والریان خاصیت خواب آوری دارد. در هر حال برای مصرف گیاه والریان توصیه می کنیم با پزشک معالج خود مشورتی داشته باشید. شما می توانید در کنار ماساژ درمانی سیاتیک از مکمل والریان به مدت سه بار در روز استفاده کنید. به طور معمول پس از چند هفته درد سیاتیک کاهش پیدا خواهد کرد. مصرف چای والریان برای چند هفته نیز توصیه می شود.
روش پنجم: دانه شنبلیله مسکنی خارق العاده
ضماد دانه شنبلیله برای کاهش درد سیاتیک بسیار توصیه می شود این ضماد خاصیت ضد التهابی نیز دارد که برای درمان درد ناشی از آرتریت روماتوید و نقرص نیز پیشنهاد داده می شود. برای درست کردن ضماد تنها کافی است چند مشت دانه شنبلیله را پودر کنید و آن را با شیر گرم نمایید که حالت خمیری پیدا کند. ضماد حاصل شده را در محل درد قرار دهید و بگذارید چند ساعتی روی محل درد بماند. برای کاهش درد و التهاب ناشی از سیاتیک هر روز از این ضماد استفاده نمایید.
روش ششم: پوست بید سفید و درمان سیاتیک
در کنار ماساژ درمانی سیاتیک می توانید از پوست بید سفید استفاده کنید که در های طولانی مدت را تسکین دهید. پوست درخت بید سفید حاوی فنولیک گلیکوزید و سالیسین است که به کاهش التهاب و درد کمک می کند. برای اثر بخشی بهتر پیشنهاد می دهیم که از مکمل پوست سفید یا حتی سالیسین به طور روزانه برای چند هفته استفاده نمایید.
ویدئو آموزش ماساژ سیاتیک
ماساژ درمانی روشی مطمئن برای رفع دردهای عضلانی است که امروزه میلیون ها نفر به کمک این روش از استرس و گرفتگی های عضلانی رهایی پیدا کرده اند. این سبک درمانی به بهبود جریان خون کمک می کند و موجب گردش مایع لنفاوی می شود. برای رفع و درمانی مشکلات سیاتیک می توانید کف پا را ماساژ دهید. البته زمانی این مشکل رهایی ساز خواهد بود که آن را به صورت اصولی و صحیح انجام دهید.
برای درمان سیاتیک می توانید فشاری ملایم و پایداری بر نواحی و نقاطی وارد نمایید که با اعصاب در ارتباط هستند. همان طور که در ابتدای متن توضیح دادیم سیاتیک بلندترین عصب بدن است که در بسیاری از مواقع درد آن را با درد کمر اشتباه می گیرند.
اکثر افراد مبتلا به درد سیاتیک پس از چند ماه با کاهش علائم آن مواجه می شوند. با این حال می توانید با انجام روش های خاص زمان درمان این مشکل را کوتاه سازید. البته دقت داشته باشید که برای رسیدن به نتیجه بهتر باید این ماساژ را به صورت هفته ای و منظم انجام دهید. گزارش ها حاکی از این موضوع است که پس از چند هفته از دریافت ماساژ پا درد کمتر و عملکرد بهتری را شاهد خواهید بود.
مرحله اول ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا
در ابتدا توصیه می کنیم که روی صندلی بنشینید و سپس تمامی انگشت های پا و کف آن را به خوبی ماساژ دهید. پس از آن یکی از دست های خود را زیر پا و دیگری را روی آن قرار داده و به آرامی از انگشت های پا به سمت قوزک آن را ماساژ دهید. این حرکات را به سمت انگشت های پا برای چند مرتبه تکرار کنید.
مرحله دوم ماساژ درمانی سیاتیک
در این مرحله لازم است در ابتدا پای خود را با یکی از دست هایتان بگیرید، سپس با دست دیگر انگشت های پا را فشار دهید و در عین حال انگشت های پا را از یکدیگر جدا نمایید. پس از آن با استفاده از انگشت شست در قسمت بالایی کف پای خود خطی افقی را فرض کنید. حال این خط را محکم فشار دهید به طوری که به مرکز پایتان فشاری وارد شود. علاوه بر این به صورت چرخشی قوس و برآمدگی پا را فشار دهید. توصیه می کنیم که برای رسیدن به نتیجه گیری مطلوب مراحل فوق را به طور چندباره تکرار نمایید.
ماساژ رگ سیاتیک پا
درد سیاتیک در پای چپ از دیگر مشکلاتی است که افراد جامعه را رنج می دهد. این درد معمولاً به صورت بی حسی یا سوزن سوزن شدن بروز پیدا می کند. به طور معمول درد و سوزش را از این ناحیه به پایین است. شایع ترین علت بروز این مشکل اعمال فشار زیاد به عصب سیاتیک پا است که به دلیل عوامل مختلفی از قبیل موارد زیر بروز پیدا می کند:
- تومورهای ستون فقرات
- شکستگی یا آسیب به لگن
- برآمدگی دیسک
- فتق دیسک
- آسیب های ورزشی
در هر حال تشخیص علت این مشکل توسط پزشک با توجه به سابقه و معاینه فیزیکی صورت می پذیرد. سی تی اسکن، اشعه ایکس و ام آر آی از جمله روش های تشخیص این مشکل به شمار می آیند. خوشبختانه درد سیاتیک مشکل خاصی را به دنبال ندارد و به کمک درمان های خانگی قابل حل است. برخی از تکنیک های ماساژ که در خانه قابل اجرا هستند و به رفع این مشکل کمک می کنند به شرح زیر هستند:
ماساژ درمانی سیاتیک به کمک انگشت های شست و کف دست
این ماساژ را ابتدا با قرار دادن کف دست ها در پایین کمر شروع نمایید. پس از آن ناحیه لگن را در جهت باسن ماساژ دهید. برای این کار نیاز است انگشت های خود را دور پهلوهایتان بپیچید که عضلات نزدیک به ستون فقرات را به خوبی ماساژ دهید.
در قدم بعدی لازم است به کمک انگشت های شست خود فشاری محکم و ثابت را به ستون فقرات در قسمت لبه های بیرونی عضلات وارد نمایید. دقت کنید که انگشت های شست خود را در فاصله 10 سانتی متری هم قرار دهید. این تکنیک را تکرار نمایید و فشار را بدون ناراحتی به ستون فقرات وارد نمایید.
ماساژ با فشار بند انگشت ها
فشار انگشتی یکی از روش هایی است که برای کاهش درد سیاتیک توصیه می شود. برای انجام ماساژ درمانی سیاتیک به روش فشار بند انگشتی لازم است در ابتد به پشت دراز بکشید. سپس پاهای خود را روی زمین قرار داده و زانوها را در حالت خم نگه دارید. حال دست های خود را مشت کنید و در دو سمت چپ و راست قسمت پایین کمر قرار دهید.
دقت نمایید که مشت هایتان باید به گونه ای باشند که کف دست ها رو به پایین قرار گیرند و برند انگشت ها به پشت شما باشند. مشت هایتان را بین ستون فقرات و عضلات کمر قرار دهید و سپس ماساژ کمر را شروع نمایید.
ماساژ با توپ تنیس
بسیاری از ماسورها برای اعمال فشاری مناسب از توپ تنیس استفاده می کنند. برای این کار در ابتدا دو توپ تنیس را به کمک چسب نواری محکم به یکدیگر متصل نمایید. سپس روی زمین دراز بکشید و توپ ها را محکم بالای ران، باسن یا زیر پشت خود بگذارید و به آرامی آن را به اطراف حرکت دهید. این کار به شما کمک می کند که از دردهای عضلانی رهایی پیدا نمایید.
توصیه می کنیم که در صورت یافتن نقطه ای حساس تمرکز بیشتری روی آن اعمال نمایید و به آرامی به آن فشار وارد کنید. همچنین برای شل شدن عضلات کمر می توانید توپی را بین صندلی و کمر خود قرار دهید و به این شکل به عضلات کمر خود فشار وارد نمایید.
ماساژ درمانی سیاتیک با نقاط فشاری
برای تسکین درد سیاتیک همیشه به ماساژهای سنگین و خاصی نیاز نیست. شما می توانید با فشار چندین نقطه به راحتی سیاتیک خود را تسکین دهید. این نقاط به راحتی درد سیاتیک را درمان می کنند و کاهش می دهند. این نقاط به شرح زیر هستند:
- PR1: این نقطه در قسمت بیرونی ساق پا در زیر زانو قرار دارد که با اعمال فشار می توانید درد در ناحیه لگن، پاها و کمر را تسکین دهید.
- PR90: این نقطه فشار در قسمت پایین کمر با فاصله 5 اینچی از ستون فقرات قرار دارد. با اعمال فشار به این ناحیه می توانید درد سیاتیک و کمر را کاهش دهید.
آموزش گرفتن رگ سیاتیک
ماساژهای بسیاری برای گرفتن رگ سیاتیک و به منظور ماساژ درمانی سیاتیک معرفی شده اند که در این قسمت به معرفی بهترین آن ها خواهیم پرداخت.
ماساژ بافت عمیق
ماساژ بافت عمیق با کمک ضربه ها و اعمال فشار آهسته عضلات و بافت ها را مورد هدف قرار می دهد. این سبک از ماساژ برای رفع درد سیاتیک نیز به کار برده می شود. ماساژ بافت عمیق عضلات منقبض شده ای که در اطراف عصب سیاتیک قرار دارند را به خوبی شل می کند. به این طریق درد در این ناحیه کاهش پیدا خواهد کرد.
ماساژ سوئدی
این ماساژ نیز مانند ماساژ بافت عمیق برای شل کردن عضلات و بافت ها به کار برده می شود. با این وجود ماساژ سوئدی تکنیکی ملایم تر به شمار می آید که به فشار کمتری نیاز دارد. در واقع ماساژ سوئدی بر پایه کاهش تنش ها است که گزینه ای ایده آل برای کسانی به شمار می آید که از درد سیاتیک رنج می برند.
درمان نقطه ماشه ای
نقطه ماشه ای سبکی دیگر از ماساژ درمانی سیاتیک به شمار می آید که هدف آن کاهش درد با لمس آزاد و فشار است. درمانگر برای کشف محل دقیق درد تلاش می کند که به این طریق مشکلات اسکلتی عضلاتی را برطرف می سازد. همچنین به رهاسازی تنش برای کاهش درد کمک خواهد کرد. این روش بسیار موثری است؛ چرا که عصب فشرده شده را هدف قرار می دهد و به برطرف شدن تنش و فشار در این ناحیه کمک می کند.
انتشار میوفاشیال
رهاسازی میوفاشیال تکنیکی دیگر برای ماساژ درمانی سیاتیک به شمار می آید که روی بافت های میوفاشیال تمرکز دارد. این روش به رهاسازی تنش ها و به دنبال آن تسکین درد کمک می کند. با توجه به نقطه ماشه روی عصب سیایتک روش انتشار میوفاشیال می تواند گزینه مناسبی باشد.
ماساژ سنگ داغ
این سبک از ماساژ عضلات را گرم می کند و به این طریق درد سیاتیک را کاهش می دهد. ماساژ درمانی سیاتیک به کمک سنگ داغ را تنها در مراکز معتبر انجام دهید که به نتیجه ای عالی دست پیدا کنید.
کوتاهی عضلات پا
قبل از آموزش صفر تا صد ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا بهتر است در خصوص معضل و مشکل کوتاهی پا نیز توضیحی ارائه دهیم. کوتاهی عضلات پا به ماهیچه های همسترینگ مربوط می شود.
همسترینگ شامل سه ماهیچه است که در ناحیه پشت استخوان ران قرار دارد. وظیفه اصلی این ماهیچه خم کردن زانو است. در صورتی که این ماهیچه دچار کشیدگی شود، عملکرد مفصل زانو مختل خواهد شد.
همان طور که توضیح دادیم سه ماهیچه در قسمت پشت ران عضلات همسترینگ را تشکیل می دهند که عبارت هستند از:
- ماهیچه نیم وتری
- ماهیچه نیم غشایی
- ماهیچه دو سر رانی
این ماهیچه ها علاوه بر خم کردن زانو وظیفه چرخاندن آن را نیز به عهده دارند. عامل چرخش خارجی زانو ماهیچه دو سر رانی و ماهیچه های نیم وتری و نیم غشایی وظیفه چرخش داخلی را دارند. این ماهیچه ها به صاف شدن ران نیز کمک می کنند. علائم کشیدگی همسترینگ عبارت هستند از:
- احساس درد عضله
- خونریزی و کبودی
- کاهش قدرت عضله
سنگینی پا هنگام راه رفتن
سنگینی پا یکی از معضلاتی است که در کمین بسیاری از مردم قرار دارد. زمانی که فردی به این مشکل دچار می شود، در هنگام راه رفتن احساس می کند که وزنه ای سنگین از پایش آویزان است.
به همین خاطر پس از کمی پیاده روی احساس خستگی خواهد کرد. راه های درمان بسیاری برای این مشکل وجود دارد که در بخش بعدی به طور کامل به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
درمان خانگی سنگینی پا
برای درمان سنگینی پا همیشه نیاز به پرداخت هزینه های بالا یا زیر بار درمان های عجیب و غریب رفتن نیست. برای درمان این مشکل می توانید از راه های درمانی زیر در منزل کمک بگیرید. این راه ها به شرح زیر هستند:
- بالا نگه داشتن پاها: اگر احساس می کنید پاهایتان همانند وزنه هایی سنگین هستند، آن ها را تا ارتفاع 11 الی 25 سانتی متر بالا ببرید که جریان خون بهبود پیدا کند.
- تغییر وضعیت: اگر به خاطر شغلتان مجبور هستید ساعت های زیادی بنشینید یا بایستید، توصیه می کنیم که هر چند ساعت یکبار موقعیت خود را تغییر دهید.
- جوراب های پیشگیری واریس را فراموش نکنید: جوراب هایی با این عنوان وجود دارند که جریان خون را در اندام تحتانی افزایش می دهند. این محصول مناسب افرادی است که ساعت های زیادی در موقعیت یکسانی می ایستند یا می نشینند.
- ترک سیگار: استعمال دخانیات به معنای ابتلا به بیماری های بسیاری است که یکی از آن ها احساس سنگینی در پاها خواهد بود.
علت سنگینی پا
اما چه دلایلی موجب بروز مشکل سنگینی پا می شود؟ اطلاع از این موضوع حتی از راه های پیشگیری نیز مهمتر است. چرا که با اطلاع از دلایل بروز این مشکل می توانید از بروز آن جلوگیری نمایید.
از قدیم هم گفته اند که پیشگیری بهتر از درمان است. به همین خاطر لازم می دانیم علاوه بر معرفی ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا دلایل بروز این مشکل را نیز بازگو کنیم.
در هر حال دلایل بسیاری وجود دارند که موجب بروز این مشکل می شوند. از جمله این دلایل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
واریس عاملی مهم در ابتلا به سنگینی پا
واریس از دیگر مشکلات شایع به شمار می آید که بیشتر در پاها به ویژه در قسمت ساق، پشت زانو، ران و سینه حس می شود. آمارها نشان داده که قربانیان این مشکل را بیشتر زنان تشکیل می دهند.
در واقع واریس به مشکلی گفته می شود که در آن دریچه های وریدی به دلیل ضعف توانایی هدایت خون به سمت قلب را از دست می دهند. در نتیجه آن ها به صورت حوضچه ای عمل می کنند و خون در آن تجمع پیدا خواهد کرد.
به همین خاطر افراد مبتلا به واریس احساس سنگینی و خستگی خواهند کرد. از جمله دلایلی که منجر به بروز این مشکل می شوند به شرح زیر هستند:
- افزایش سن
- تغییر وزن شدید
- اضافه وزن
- کم تحرکی
- ژنتیک
- تغییرات هورمونی از قبیل یائسگی و بارداری
- ایستادن یا نشستن های طولانی مدت
بیماری شریانی محیطی PAD
بیماری شریانی محیطی PAD زمانی شکل می گیرد که رگ های خونی اندام تحتانی یا پاها باریک شده یا دچار انسداد می شوند. علت اصلی بروز این اختلال نیز تجمع پلاک های چربی در رگ ها است که با عنوان تصلب شرایین از آن ها یاد می شود.
این نکته را به خاطر داشته باشید که این بیماری در هر رگی ممکن است بوجود آید ولی احتمال بروز آن در پاها بیشتر است. در هر حال احساس سنگینی پا و خستگی نیز در بیماران مبتلا به این بیماری امری کاملاً طبیعی است. بیماری شریانی محیطی نیز به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند که مهمترین آن ها به شرح زیر هستند:
- سیگار کشیدن
- دیابت
- کلسترول بالا
- سن بالای 60
- فشار خون بالا
انجام ورزش های سنگین و طولانی Overtraining OTS
به طور معمول انجام ورزش های سنگین که بدون وقفه انجام خواهد شد به مرور باعث بروز مشکلاتی می شود. سندروم بیش تمرینی به ترکیبی از اختلالات می گویند که جسم و روح را تحت تاثیر خود قرار می دهد. این سندورم بر اثر فعالیت بدنی بالا و بدون استراحت ایجاد می شود. سنگینی پا نیز از مهمترین علائم این بیماری است.
تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی به باریک شدن فضایی در ستون فقرات می گویند. به دنبال این موضوع فشاری به عصب هایی وارد می شود که از طریق ستون فقرات عبور می کنند.
تنگی نخاعی اغلب در گردن و کمر رخ می دهد. اختلال تنگی کانال نخاعی به طور معمول پاها و کمر را درگیر می کند و موجب بی حسی در پاها می شود. از جمله دلایلی که به بروز این مشکل منجر خواهند شد به شرح زیر هستند:
- چاقی
- سن بالای 50
- مشکلات مادرزادی
- صدمات فیزیکی و ضربه تصادف
بارداری
حال که با ماساژ درمانی سیاتیک، کوتاهی عضلات پا و روش های درمان آن آشنا شدید، بهتر است یکی دیگر از دلایل سنگینی پا را نیز بشناسید. بارداری با وجود حس و حال شیرینی که دارد تغییرات بسیاری را در بدن زنان ایجاد می کند.
تغییرات هورمونی نیز یکی از این موارد به شمار می آید. این هورمون ها سیستم گردش خون را تحت تاثیر قرار می دهند و به همین خاطر بسیاری از مادران در این دوره سنگینی پا را احساس می کنند.
علاوه بر این در اواخر دوران بارداری که جنین بزرگ شده رحم روی سیستم وریدی فشار وارد می کند. به دنبال این مسئله احساس سنگینی پا به سراغ مادرها می آید. ذکر این نکته نیز ضروری است که سنگینی پا ناشی از بارداری پس از زایمان رفع می شود.
دلایل و عواملی نیز وجود دارند که احتمال ابتلا به این مشکل را در مادران افزایش می دهد. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- بی تحرکی
- انجام کارهای سنگین
- ژنتیک
اضافه وزن
اضافه وزن عاملی مخرب در سلامتی است که به طور مستقیم یا غیرمستقیم موجب بروز سنگینی پا می شود. چاقی علاوه بر مشکلات متعددی که برای سلامتی ایجاد می کند بر مفاصل، عضلات و تاندون نیز تاثیر می گذارد. با کاهش وزن می توانید فشار موجود بر این اندام ها را کاهش دهید و به این طریق سلامتی خود را تضمین نمایید.
ماساژ برای سنگینی پا
همان طور که در قسمت قبلی توضیح دادیم واریس یکی از دلایلی است که منجر به بروز سنگینی پا می شود. راه های درمان بسیاری برای رفع این مشکل وجود دارد که ماساژ را می توان یکی از بهترین این روش ها دانست.
در واقع علاوه بر ماساژ درمانی سیاتیک می توانید از ماساژ برای بهبود سنگینی پا و واریس نیز کمک بگیرید. برای این کار کافی است مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- از فشار ملایم استفاده نمایید.
- در حین ماساژ دقت کنید که فشاری به رگ های واریس وارد نکنید.
- برای این که به نتیجه بهتری برسید پاهای خود را بالاتر از سطح قلبتان قرار دهید.
- حال از مچ پا به سمت بالا ماساژ را شروع کنید.
برخی از روغن ها برای رفع سنگینی پا پیشنهاد می شوند. اسانس اسطوخودوس درد و التهاب را کاهش می دهد، روغن کاح دریایی به کاهش تورم کمک می کند و در نهایت روغن رزماری گردش خون را تقویت خواهد کرد.
البته قبل از استفاده مقدار کمی از روغن را روی دست خود بمالید و 15 دقیقه صبر کنید. در صورتی که سوزشی وجود نداشت می توانید از روغن استفاده کنید.
رفع درد پا با ماساژ
علاوه بر ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا می توانید به کمک ماساژ درد پای خود را کاهش دهید یا رفع کنید. برای این کار تنها کافی است یکی از 5 روش زیر را انتخاب کنید و انجام دهید:
گرم کردن با ماساژ چرخشی
گرم کردن با ماساژ چرخشی یکی دیگر از روش های ماساژ درمانی سیاتیک و رفه درد در پا است. برای این کار مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- کف دست هایتان را در دو طرف پاهای خود قرار دهید.
- به آرامی سمت راست پا را به سمت جلو پیش ببرید و در همان زمان سمت چپ را به سمت عقب فشار دهید.
- حال سمت چپ را به سمت عقب حرکت دهید در حالی که سمت راست را به سمت جلو می کشید.
- این تکنیک را به صورت مکرر انجام داده و دست هایتان را از مچ به سمت انگشت های پای خود حرکت دهید.
- حرکت چرخشی ملایم پا را گرم می کند و آن را برای ماساژ آماده خواهد کرد
مالش قوسی کف پا
اگر قصد قسمت زیرین پای شما درد می کند، پیشنهاد می دهیم که از این ماساژ استفاده نمایید. برای استفاده از این تکنیک مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- در ابتدا بالای پا را با یکی از دست هایتان نگه دارید.
- حال با انگشت دست دیگرتان طول قوس را به خوبی مالش دهید.
- این حرکت را به صورت مکرر از پاشنه تا قوس پایتان انجام دهید.
خم کردن انگشت های پا
خم دن انگشت های پا موجب افزایش انعطاف پذیری آن می شود و به نوعی درد ماساژ را بهبود می دهد. برای انجام این تکنیک مراحل زیر را انجام دهید:
- در ابتدا پاشنه پا را با یکی از دست هایتان بگیرید.
- حال تمام انگشت های پا را به طور همزمان با دستتان به سمت جلو و عقب خم نمایید.
- این حرکت را تکرار کنید و به آرامی فشار اعمال شده را افزایش دهید. حال انگشت های پایتان را تا جایی که مقدور است به سمت جلو حرکت دهید.
ماساژ کششی پا
با ماساژ کششی پا می توانید ضخامت آن را به حد طبیعی خود برسانید. برای انجام این ماساژ به ترتیب زیر پیش روید:
- در ابتدا دو طرف پا را نگه دارید.
- دو طرف پا را به سمت بیرون فشار دهید و بکشید.
- با تکرار این حرکت به کشیده شده پاهایتان کمک خواهید کرد.
فشرده شدن پاشنه پا
ماساژ درمانی سیاتیک و کاهش درد با فشرده شدن پا نیز ممکن است. برای این کار می توانید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- با یک دست قسمت بالای پای خود را نگه دارید.
- پشت پاشنه را با دست دیگر نگه داشته و آن را به صورت مکرر فشار داده و رها کنید.
عوارض کوتاه شدن عضلات پشت پا
کوتاه شدن عضلات پشت پا را با عنوان همسترینگ نیز می شناسند. این مشکل می تواند دامنه حرکتی را کاهش دهد و به گونه ای منجر به بروز درد شود.
به همین خاطر در صورت ابتلا به چنین مشکلی پیشنهاد می دهیم که به کمک روش های درمانی متفاوت آن را برطرف نمایید. در بخش بعدی به طور کامل به معرفی روش های درمان کوتاه شدن عضلات پشت پا پرداخته ایم.
درمان کوتاهی همسترینگ
کوتاهی همسترینگ و کشیده شدن عضلات پا یکی دیگر معضلاتی است که دامن بسیاری از افراد را می گیرد. برای حل این مشکل راه های درمانی بسیاری وجود دارد که از جمله مهمترین آن ها عبارت هستند از:
- استراحت: پیشنهاد می دهیم که تا مدتی از انجام فعالیت های ورزشی اجتناب نمایید. همچنین تا مدتی از عصای زیر بغلی استفاده کنید که وزن گذاری روی اندام آسیب دیده کاهش پیدا نماید.
- کمپرس سرد: برای کاهش درد و التهاب چندین مرتبه در روز از کمپرس سرد به مدت 20 دقیقه استفاده کنید.
- باند کشی: با استفاده از باند کشی می توانید از بروز تورم بیشتر جلوگیری نمایید.
- فیزیوتراپی: با فیزیوتراپی می توانید دامنه حرکتی خود را افزایش دهید و از طرفی به افزایش قدرت عضلات خود کمک نمایید.
- بالا قرار دادن اندام تحتانی: در حین استراحت اندام تحتانی خود را بالاتر از سطح قلبتان قرار دهید.
- جراحی: در صورت پارگی عضلات همسترینگ یا شکستگی تاندون یا استخوان جراحی پیشنهاد می شود.
علت کوتاهی عضلات پشت پا
شاید نتوان علت خاصی برای بروز کوتاهی عضلات پشت پا معرفی کرد، ولی فاکتورهایی وجود دارند که احتمال بروز این مشکل را افزایش می دهند. این فاکتورها به شرح زیر هستند:
- سفتی عضلات: با سفت شدن عضلات احتمال بروز آسیب های همسترینگ و کشیدگی افزایش پیدا می کند. به همین خاطر با انجام حرکات کششی می توانید از بروز این مشکلات جلوگیری نمایید.
- ناهماهنگی عضلات: در صورتی که گروهی از عضلات قویتر از گروه دیگر باشند، احتمال بروز این مشکل افزایش پیدا می کند.
- ضعف عضلات: در صورتی که عضلات شما ضعیف باشند، در برابر تمرین های ورزشی تحمل کمتری خواهند داشت. به همین خاطر احتمال بروز آسیب بیشتر می شود.
- خستگی عضلات: خستگی قابلیت جذب انرژی و شوک توسط عضله را کاهش می دهد و به این طریق احتمال آسیب به عضله افزایش پیدا خواهد کرد.
- نوع فعالیت: برخی از ورزش ها از قبیل دویدن، فوتبال و بسکتبال احتمال آسیب همسترینگ را افزایش می دهند.
علائم کوتاهی همسترینگ
به گروهی از عضلات که پشت ساق پا قرار دارند همسترینگ می گویند. سه عضله همسترینگ به شرح زیر هستند:
- عضله دوسر رانی
- نیمه غشایی
- نیمه تاندینوز
آن ها از حرکات بدنی مانند دویدن، پریدن و راه رفتن پیشتیبانی و حمایت می کنند. در صورتی که همسترینگ سفت شود، تمامی این حرکات تحت تاثیر قرار خواهند گرفت و به دنبال آن تحرک محدود می شود. این عضلات می توانند احساس انعطاف پذیری و سفتی کمتری داشته باشند که در این صورت علائم زیر بروز پیدا خواهند کرد:
- کبودی
- درد
- گرفتگی
- تورملئت
- لطافت
- سرخی
علت پا درد در شب
امان از پا دردی که شب هنگام به سراغ آدم می آید. نفس را می برد و امکان داشتن خوابی راحت را می گیرد. این درد به دلایل بسیاری رخ می دهد که از جمله عوامل بروز آن به شرح زیر هستند:
- دویدن
- پریدن
- استفاده بیش از اندازه از پاها
- ضربه زدن با پاها
البته تنها دلایلی که منجر به بروز این مشکل می شوند به شرح فوق نیستند. در ادامه به طور کامل به معرفی سایر دلایل بروز این مشکل خواهیم پرداخت.
نوروپاتی محیطی و ضعف
نوروپاتی محیطی موجب درد، سوزش یا بی حسی خواهد شد از پا تا اندام تحتانی را تحت تاثیر خود قرار می دهد. علاوه بر این اختلال عملکرد یا عصبی می تواند منجر به اختلال عملکرد در شاخه ای از عصب سیاتیک شود و درد و سوزش را به همراه داشته باشد. علاوه بر این سوزش در قسمت رویی پا ممکن است بروز پیدا کند.
روماتیسم و دردهای اتوایمیون
برای ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا این نکته را به یاد داشته باشید که این مشکل ممکن است ناشی از روماتیسم باشد.
بیماری های خود ایمنی مفصلی را با عنوان بیماری های آرتروزی نیز می شناسند. احساس درد در پا از جمله علائم ابتلا به این بیماری هستند. البته آرتروز انواع متفاوتی دارد که به شرح زیر هستند:
- آرتریت سوریاتیک: این درگیری مفصلی در بیماران مبتلا به مشکلات پوستی سوریازیس مشاهده می شود.
- روماتوئید آرتریت: روماتوئید آرتریت یا روماتیسم بیماری التهابی مفصلی است.
- استئوآرتریت: این بیماری موجب تخریب مفصل می شود.
- نقرس: این بیماری موجب بروز دردی شدید در مفصل ریشه ای انگشت بزرگ پا خواهد شد.
بیماری بورسیت یا التهاب مفصل
بیماری های ارتوپدی نیز ممکن است منجر به بروز درد در پا شوند. برخی از این بیماری ها به شرح زیر هستند:
- بیماری بورسیت رتروکالکانئال: به التهاب های ساختاری در پشت استخوان قوزک پا گویند.
- پارگی یا التهاب تاندون آشیل
- زوائد استخوانی در کنار مفاصل پا و انگشت های آن
- شکستگی پا یا انگشت ها
- استئومیلیت یا عفونت استخوان ها
- بیماری بورسیت یا التهاب در مفاصل
- بونیون ها
- آرتروز عفونی
- آرترین واکنشی
- فاسئیت پلنتار
درمان پا درد از زانو به پایین
در صورتی که در ناحیه زانو به پایین خود درد احساس کردید، پیشنهاد می دهیم که به پزشک متخصص مراجعه نمایید. برخی از این دردها هشدار مشکل و معضلی خاص تر را می دهند که در کمین سلامتی شما نشسته اند.
با توجه به این که علت بروز درد را متوجه شدید، می توانید راه درمان مناسب را پیش بگیرید. ماساژ درمانی سیاتیک و رفع درد پا یکی از این راه های درمان به شمار می آید. البته این نکته را به خاطر داشته باشید که نحوه و سبک انجام ماساژ با توجه به علت آن می تواند متفاوت باشد.
درمان پا درد خانمها
بسیاری از خانم ها از پا درد می نالند و گله دارند. علت برخی از پا دردها پریودی و دوران قاعدگی خانم ها است. اما احتمال وجود مشکلات دیگری نیز وجود دارد. در هر حال برای درمان پا درد خانم ها می توانید از یکی از روش های زیر کمک بگیرید.
ماساژ بند انگشت یا مشت
اگر از پا درد رنج می برید، ابتدا پشت پایتان را با یکی از دست هایتان بگیرید. سپس یکی از بند انگشت ها یا مشت کامل را از سمت دیگر به طرف پایین پاهایتان نگه دارید. حال به کمک بند انگشت یا مشت کف پایتان را با فشار متوسط ورز دهید. این حرکت را از توپی پا تا پاشنه آن تکرار کنید.
ماساژ پا با شست
یکی دیگر از روش های ماساژ درمانی سیاتیک و درد پا به کمک شست است. برای این کار مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- با یکی از دست هایتان پای خود را نگه دارید.
- انگشتتان را در قسمت بالایی پا قرار دهید.
- شست ها را در زیر پا دقیقا روی قسمت نرمی انگشت ها بگذارید.
- به کمک انگشت شست هر انگشت پا را با فشاری متوسط ماساژ دهید.
- حال به سمت توپ پا حرکت کرده و با شست حرکتی رو به پایین داشته باشید.
- این حرکت را در پاشنه و قوس پا تکرار نمایید.
- این تکنیک را می توانید تا زمانی تکرار کنید که احساس رضایت و لذت داشته باشید.
ماساژ نقاط فشار پا
یکی دیگر از تکنیک های ماساژ درمانی سیاتیک کمک گرفتن از نقاط فشار است. برای ماساژ به این سبک مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- از یکی از دست های خوئد جهت نگه داشتن قسمت بالایی پایتان کمک بگیرید.
- به کمک انگشت شست دست دیگرتان قسمت بالای پشت پا را فشار داده و رها کنید.
- به تدریج به سمت پایین حرکت کرده و این تکنیک را تکرار نمایید.
- فشار دادن و رها کردن را تا پشت پاشنه انجام دهید.
ماساژ آشیل پا
با ماساژ آشیل می توانید درد در ناحیه پا را تسکین دهید. برای این کار مطابق مراحل زیر پیش بروید:
- در ابتدا تاندون آشیل را با انگشت شست و اشاره خود نگه دارید.
- به حالت نوازش پشت پا را تا پاشنه آن ماساژ دهید.
- برای رسیدن به نتیجه این کار را چندین مرتبه تکرار کنید.
- این نکته را به خاطر داشته باشید که ماساژ آشیل فشار روی تاندون آشیل را کاهش می دهد.
ماساژ دایره های کناری و بالا
چرخش به سمت بالا و پهلو از دیگر تکنیک های ماساژ درمانی سیاتیک و درد در ناحیه پا است. برای انجام این ماساژ مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
- در ابتدا پا را از پایین به کمک دو دست خود نگه دارید.
- حال با استفاده از انگشت های خود دایره هایی را در اطراف مچ پا در دو طرف ایجاد نمایید.
- به کمک حرکت دایره ای مداوم انگشت های خود را در اطراف پا حرکت دهید و به آن فشاری متوسط وارد نمایید.
- چرخش انگشت های خود را تا زمانی ادامه دهید که به انگشت های پا برسید.
- در حین ماساژ به فضای بین هر دو تاندون نیز توجه داشته باشید.
علت درد پا از زانو به پایین
درد در ناحیه ساق پا ممکن است برای هر فرد با هر سن و جنسیتی پیش آید. دلایل بسیاری وجود دارند که موجب بروز این درد می شوند. اضافه وزن یکی از مهمترین دلایل به شمار می آید. علاوه بر این انجام ورزش های سنگین یا ایستادن برای مدت زمان طولانی می تواند منجر به بروز این مشکل شود.
کلام آخر
ماساژ درمانی سیاتیک و کوتاهی عضلات پا یکی از راه های درمانی است که با کمترین عوارض بهترین نتایج را دارد. در این محتوا سعی کردیم به طور کامل به معرفی انواع ماساژ و راه های درمان مشکلاتی از قبیل سیاتیک، کوتاهی و سنگینی عضلات پا و همچنین رفع درد در ناحیه پا بپردازیم.
برای آموزش اصولی و استاندارد انواع ماساژ می توانید به صورت حضوری یا غیرحضوری در دوره های آموزشگاه زانیار صالحی مراجعه نمایید. این آموزشگاه زیر نظر سازمان فنی و حرفه ای کشور و تحت مربیان به نام فعالیت دارد.
دیدگاهتان را بنویسید