آموزش ماساژ دست به صورت تصویری | معرفی نکات مهم
ماساژ دست همان راهی است که برای رهایی از مشکلات متعددتان به دنبالش هستید. دست ها پرکاربرترین عضو بدن به شمار می آیند. فرقی نمی کند که به چه کاری مشغول هستید، در هر حال پس از مدتی ممکن است احساس کنید دست هایتان لمس می شود یا به درد دچار خواهید شد.
زنانه خانه دار، هنرمندان، صنعتگران، مهندسان، پزشکان، نجاران، کارمندان، معلمان، محصلان و هر قشری بهتر است هر چند وقت یکبار دست هایش را ماساژ دهد. علاوه بر این محققان و پزشکان معتقد هستند که با ماساژ و مالش دست ها می توان بسیاری از مشکلات بدن را نیز رفع کرد.
اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که قصد داریم این ماساژ را بیاموزید، ما را تا پایان این متن همراهی نمایید. در این مقاله قرار است تمامی آنچه که برای این ماساژ نیاز دارید را به صورت تصویری بیاموزید. باور کنید که پس از مطالعه این مقاله ماساژوری حرفه ای خواهید شد.
فهرست مطالب این مقاله :
- 1 فواید ماساژ دست
- 2 آرامش و کاهش استرس با ماساژ دست
- 3 بهبود گردش خون عاملی مهم در سلامتی جسمانی و روانی
- 4 افزایش انعطاف پذیری و رفع درد
- 5 درمان تنگی مچ و مفصل های دست
- 6 افزایش تمرکز و توجه با ماساژ و نرمش دست ها
- 7 خواص ماساژ انگشت های دست برای درمان مشکلات متعدد بدن!
- 8 ماساژ کف دست و خواص آن
- 9 آموزش ماساژ دست برای رفع خستگی
- 10 قدم اول: ماساژ را آغاز کنید
- 11 قدم دوم: استفاده از روغن یا لوسیون
- 12 قدم سوم: ماساژ انگشت های دست
- 13 قدم چهارم: ماساژ پشت دست
- 14 قدم پنجم: ماساژ کف دست
- 15 قدم ششم: ماساژ دست دوم
- 16 ماساژ دست با روغن زیتون
- 17 ماساژ مچ دست
- 18 ماساژ کف دست و انگشتان
- 19 ماساژ کاهش درد مچ
- 20 درمان قطعی تنگی کانال مچ دست
- 21 ماساژ عصب دست
- 22 آموزش ماساژ ساعد
- 23 ماساژ تاندون آشیل و اطراف مچ
- 24 کلام آخر
فواید ماساژ دست
در زیر بافت عضلاتی وجود دارد که به دلایل مختلف ممکن است دچار آسیب، خستگی یا اختلال شود. شاید در ابتدا درد یا کاهش عملکرد عضلات را بتوان تحمل کرد، ولی پس از مدتی زندگی با این شرایط غیرممکن می شود.
برای حل این مشکلات راهکارهای بسیاری وجود دارد. جراحی، مصرف مسکن و داروها از جمله این راهکارها به شمار می آیند. ولی تا زمانی که ماساژ بدون هیچ عوارضی در مدت زمانی کوتاه می تواند این مشکلات را حل کند، چرا باید زیر تیغ جراحی رفت یا داروها با عوارض بسیارشان را مصرف کرد؟
ماساژ دست فواید بسیاری را برای این ارگان مهم و کاربردی بدن به همراه دارد، ولی حقیقت این است که در این مطلب امکان بیان تمامی این فواید وجود ندارد. با این حال در این قسمت به مهمترین آن ها پرداخته ایم که به شرح زیر هستند:
آرامش و کاهش استرس با ماساژ دست
این ماساژ موجب کاهش استرس روزمره و زندگی می شود و در نتیجه به شما کمک می کند که به آرامش برسید. در دست ها نقاط حساسی وجود دارند که ماساژ آن ها به افزایش ترشح هورمون های آرام بخش کمک می کند.
از جمله این هورمون ها می توان به اندورفین و سروتونین اشاره کرد. در نتیجه با ماساژ و انجام تکنیک های استاندارد روی دست ها تسهیل و بهبود خلق و خود یا عزیزانتان را شاهد خواهید بود.
بهبود گردش خون عاملی مهم در سلامتی جسمانی و روانی
ماساژ و نرمش دست گردش و جریان خون را بهبود می بخشد. همان طور که خودتان مطلع هستید، خون حاوی مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز سلول ها است. زمانی که جریان خون بهبود پیدا می کند، مواد مورد نیاز فعالیت، رشد و تکثیر سلول ها فراهم می شود. علاوه بر این زائدات سلولی یا همان زباله های متابولیک به راحتی تخلیه می شوند و از بین می روند.
افزایش انعطاف پذیری و رفع درد
ماساژ دست با کاهش دردهای طاقت فرسا و بیش از حد نیز در ارتباط است. زمانی که عضلات و بافت های دست به کمک ماساژ تحریک می شوند، انقباض در عضلات کم شده و انعطاف پذیری آن بیشتر می شود. به دنبال این موضوع دردهای عضلانی نیز کاهش پیدا می کند و عملکرد دست ها بهتر می شوند.
درمان تنگی مچ و مفصل های دست
تنگی مچ و مفصل های دست از جمله عارضه های شایعی است که گریبان بسیاری را می گیرد. برای رفع این مشکلات راهکارهای بسیاری وجود دارد که در مدت زمانی طولانی چاره ساز خواهند بود.
همچنین این راه ها ممکن است با عوارضی همراه باشند، اما ماساژ به شما کمک می کند که بدون هیچ عارضه ای و در مدت زمانی کوتاه تر علائم تنگی دست را کاهش دهید. ماساژ مفصل ها و مچ های دست به کاهش تنش و فشار کمک می کند و به دنبال آن حرکت دست را بهبود می دهد.
افزایش تمرکز و توجه با ماساژ و نرمش دست ها
شاید عجیب به نظر برسد ولی با ماساژ و مالش دست ها می توانید تمرکز و توجه را افزایش داد. در کف دست نقاط حساسی وجود دارد که ماساژ آن ها تمرکز را بهتر می کند. در واقع عصب هایی از مغز به کف دست می رسند که با تمرکز و توجه در ارتباط هستند.
خواص ماساژ انگشت های دست برای درمان مشکلات متعدد بدن!
همان طور که در ابتدای متن توضیح دادیم به کمک ماساژ نقاطی از دست می توان مشکلات ارگان های دیگر بدن را بهبود داد. این مسئله به خاطر وجود شبکه های عصبی فراوانی است که در دست ها و پاها وجود دارند.
از این رو می توان گفت که انگشت های دست با ارگان های بسیاری از بدن در ارتباط هستند. نکته جالب این است که هر انگشت با ارگان خاصی از بدن ارتباط دارد. بنابراین برای رفع مشکلات آن ها کافی است که انگشت مرتبطش را ماساژ دهید. در این بخش به طور کامل این انگشت ها و ارگان های مرتبطشان را معرفی کرده ایم.
- انگشت شست: این انگشت با سیستم تنفس و قلبی در ارتباط است. در زمانی که به تپش قلب دچار می شوید، انگشت شست خود را ماساژ دهید که ضربان قلبتان به حالت عادی برگردد.
- انگشت اشاره: این انگشت با دستگاه گوارش در تماس است. برای هضم بهتر غذا انگشت اشاره خود را ماساژ دهید که مشکلات در زمانی کوتاه حل شود.
- انگشت وسط: این انگشت با سیستم غدد درون ریز و گردش خود مرتبط است. اگر دچار سرگیجه، بی خوابی و تهوع هستید، این انگشت را ماساژ دهید.
- انگشت حلقه: این انگشت مسئولیت خلق و خوی شما بر عهده دارد. اگر به افسدرگی دچار هستید، این انگشت را ماساژ دهید که حالتان بهتر شود.
- انگشت کوچک: این انگشت نیز مسئولیت عملکرد کلیه را بر عهده گرفته است. برای کاهش وزن و بهبود بیماری های کلیوی ماساژ این انگشت را فراموش نکنید.
ماساژ کف دست و خواص آن
علاوه بر انگشت ها با ماساژ کف دست هایتان می توانید بسیاری از مشکلات ارگان های داخلی بدن را رفع نمایید. چرا که هر قسمتی از کف دست نیز با ارگان های داخلی در ارتباط است. برای این کار راهنمای ماساژ دست زیر را مطالعه نمایید.
- مرکز کف دست: با ماساژ این ناحیه عملکرد قلب و عروق خود را بهبود دهید. این قسمت از کف دست را نقطه تقویتی قلب می شناسند که به رفع استرس و کاهش فشار خون بالا کمک می کند.
- قسمت میانی کف دست: این ناحیه با عملکرد دستگاه های تنفسی و ریه ها در ارتباط است. بنابراین برای بهبود عملکرد این ارگان قسمت میانی کف دست را ماساژ دهید.
- کف دست نزدیک به انگشت ها: این قسمت با تقویت گوارش ارتباط دارد. بنابراین با ماساژ این ناحیه از دست جذب مواد غذایی را بهبود دهید و به رفع مشکلات معده و روده کمک کنید.
آموزش ماساژ دست برای رفع خستگی
دست های ما هر روز مورد ضرب و شتم قرار می گیرند و تنش های بسیاری را تحمل می کنند. ماساژ و مالش دست راهی سریع و مفید برای کاهش یا حتی از بین بردن تنش ها و استرس های دست است که به افزایش طراوت و آرامش کمک می کند. این روش راه کاری عالی است که آن را می توانید قبل از خواب یا در میانه روز برای خود یا یکی از عزیزانتان انجام دهید.
قدم اول: ماساژ را آغاز کنید
مراحل زیر را در ابتدا برای یک دست و سپس برای دست دیگر انجام دهید. این نکته را به خاطر داشته باشید که ماساژ دست در حدود 5 دقیقه زمان می برد. اگر قصد دارید برای کسی این ماساژ را انجام دهید، در ابتدا از او بخواهید که روبروی شما بایستد یا بنشیند.
برای انجام ماساژ می توانید میزی نازک را بین خودتان قرار دهید. روی میز حوله ای قرار داده و از طرف مقابل بخواهید که دستش را روی حوله بگذارد. اگر میزی ندارید، می توانید از ماساژگیرنده بخواهید روی مبل یا صندلی بنشیند و دستش را روی دسته بگذارد.
قدم دوم: استفاده از روغن یا لوسیون
استفاده از روغن انجام تکنیک های ماساژ را راحت می کند. به همین خاطر در این قدم توصیه می کنیم که روغن را روی دست ماساژگیرنده بریزید. تقریباً ¼ تا ½ روغن یا به اندازه یک سکه لوسیون را روی دست ماساژگیرنده بمالید.
در حین ماساژ برحسب نیاز می توانید از روغن یا لوسیون بیشتری استفاده کنید. از جمله روغن هایی که برای ماساژ دست توصیه می شوند به شرح زیر هستند:
- روغن زیتون
- روغن نارگیل
- روغن هسته انگور
- روغن بادام شیرین
- روغن کنجد
قدم سوم: ماساژ انگشت های دست
دست ماساژگیرنده را بگیرید و کف دستش را پایین بیاورید. حال نوک انگشت ها و سمت داخلی آن را محکم فشار دهید. سپس با حرکات کوتاه و محکم انگشت شست بندهای انگشت را به خوبی ماساژ داده و در نهایت تمام قسمت را فشار دهید.
این کار را برای تمامی انگشت ها تکرار کنید. در حین انجام ماساژ از ماساژگیرنده بپرسید که فشار کافی است یا خیر. به او اطلاع دهید که اگر فشار بیشتر یا کمتری می خواهد، به شما بگوید.
قدم چهارم: ماساژ پشت دست
دست فرد را بگیرید و کف دستش را پایین بیاورید. از انگشت شست خود کمک بگیرید که پشت دستش را ماساژ دهید. شست خود را بین انگشت وسط و حلقه بگذارید و سپس فشار متوسطی را در امتداد استخوان انگشت به سمت مچ حرکت دهید.
این روند را تکرار کنید و در امتداد هر استخوان انگشت خود را به سمت بالا حرکت دهید. برای انگشت شست وقت بیشتری بگذارید و حرکات دایره ای بین لاله و تار انگشت شست و اشاره انجام دهید.
در حالی که دست ماساژگیرنده همچنان به سمت پایین است مچ دست او را ماساژ دهید. به کمک هر دو انگشت شست خود مچ دست را با حرکات دایره ای کوچک بمالید و ماساژ دهید. ابتدا وسط مچ دست را به خوبی بمالید و سپس حرکات را به سمت کناره ها ادامه دهید.
قدم پنجم: ماساژ کف دست
دست فرد ماساژگیرنده را بگیرید و در دو دست خود قرار دهید. پس از آن با انگشت شست حرکات دایره ای و کوچک انجام دهید. این تکنیک را از وسط کف دست شروع کنید و آن را به سمت پهلو و بالای مچ ادامه دهید.
پس از آن کف دست او را پایین نگه دارید و انگشتان او را در بین انگشت های خودتان قرار دهید که از یکدیگر جدا شوند. تمام دست او را در دست های خود بگیرید و آن ها را به آرامی به سمت عقب فشار دهید که مچ دست او کمی کشیده شود. پس از آن به آرامی مچ را از راست به چپ و سپس از چپ به راست بچرخانید.
قدم ششم: ماساژ دست دوم
پس از این که دست اول را به خوبی ماساژ دادید، کف دست او را پایین بیاورید. چندین ضربه طولانی به انگشت ها و کف دست وارد کنید. از پشت مچ دست شروع کرده و دست خود را به سمت پایین و انگشت ها صاف نمایید. پس از اتمام تمامی این مراحل ماساژ دست دیگر را شروع کنید. اما اگر تمایل دارید خودتان دست هایتان را ماساژ دهید، بخش های بعدی را مطالعه نمایید.
ماساژ دست با روغن زیتون
همان طور که در متن بالا توضیح دادیم برای نتیجه گیری بیشتر از ماساژ بهتر است از روغن زیتون و لوسیون استفاده کنید. در این حالت انجام تکینک ها بسیار راحت تر می شود و به دنبال آن نتیجه بهتری را شاهد خواهید بود. علاوه بر این روغن زیتون فواید بسیاری برای پوست دارد. از جمله این فواید می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- پاکسازی پوست
- مرطوب کردن
- بهبود آفتاب سوختگی
- از بین بردن چین و چروک
- لایه برداری پوست
- رفع ترک های پوستی
برای ماساژ دست و انگشت ها با روغن زیتون در ابتدا آن را روی دست خود بمالید. سپس به کمک حرکات سریع ماهیچه های خود را گرم کنید و روغن را به خوبی رو پوست دست هایتان پخش نمایید. دقت کنید که تمامی پشت دست، مچ و بین انگشت ها با روغن زیتون در تماس باشند.
حال ماساژ را با پشت دست هایتان شروع کنید. ابتدا کف دست چپ خود را در کف دست راستتان بگیرید؛ به گونه ای که به نظر می رسد به خودتان دست می دهید. سپس از انگشت شست راستتان کمک بگیرید که پشت دست چپتان را ماساژ دهید.
با استفاده از بند انگشت وسط ضربات کوتاه و محکمی به سمت مچ دست اعمال کنید. این روند را برای هر انگشت تکرار نمایید. هر قسمتی که احساس درد کردید زمان بیشتری را برایش صرف کنید. بعد از ماساژ یک دست نوبت دست دیگر می رسد.
ماساژ مچ دست
اگر قصد دارید خودتان دست هایتان و مچتان را ماساژ دهید. تنها کافی است که دست چپ خود را در گهواره سمت راستتان قرار دهید. از انگشت شست خود برای ماساژ داخلی مچ دستتان با استفاده از حرکت دایره ای استفاده کنید. پس از آن این حرکت را برای دست دیگرتان نیز تکرار نمایید.
ماساژ کف دست و انگشتان
در بسیاری از مواقع کسی نیست که دست ما را ماساژ دهد، ولی آیا باید بی خیال آن شد؟ معلوم است که نه. شما خودتان به راحتی می توانید دست هایتان را ماساژ دهید و به ضرب المثل کس نخارد پشت من جز ناخن انگشت من عمل نمایید 😊.
برای این کار در ابتدا نوک انگشت های خود را نیشگون بگیرید. ابتد از جلو به عقب و از پهلو به پهلو فشار دهید. انگشت شست خود را به هیچ وجه فراموش نکنید. پس از این که یکی از دست هایتان را ماساژ دادید نوبت به دست دیگر می رسد.
حال برای ماساژ انگشت ها آن ها را به آرامی بپرخانید و بکشید و این کار را از ابتدا تا انتهای انگشت انجام دهید. حال تار و لاله ی بین انگشت شست و اشاره را فشار دهید. پوست را محکم بگیرید و بکشید. انگشت های خود را به سمت پایین بلغزانید که پوست از چنگ شما جدا شود. سپس این کار را با بقیه انگشت هایتان نیز انجام دهید. دقت داشته باشید که فشار وارد شده موجب آزار و دردتان نشود.
حال برای ماساژ کف دست هایتان، یکی از آن ها را در دست دیگری بگیرید. کف دستتان را با حرکات کوچک، دایره ای و محکم ماساژ دهید. این کار را از مرکز شروع کنید و به طرفین حرکت نمایید. در هر ناحیه ای که دردی احساس کردید، توجه ویژه تری داشته باشید. ماساژ هر دست را با فشار دادن محکم به مرکز کف دست برای چند لحظه تمام کنید.
ماساژ کاهش درد مچ
در صورتی که در ناحیه مچ دست احساس درد می کنید، می توانید به کمک ماساژ درد را کاهش دهید. برای این کار تکنیک های متعددی وجود دارد، ولی به طور معمول تکنیک افلوراژ Effleurage را برای مچ دست پیشنهاد می دهند. ا
ین حرکت گردش خون را بهبود می دهد و دمای عضلات را افزایش خواهد داد. افلوراژ به معنای لمس کردن به آرامی یا همان نوازش است. برای انجام این ماساژ بنا به سلیقه و میزان دردی که احساس می کنید می توانید یکی از تکنیک های زیر را انجام دهید:
- افلوراژ سطحی: با کف دست و به آرامی مچ دست خود را ماساژ دهید.
- افلوراژ عمیق: در این مدل نیز باید با کف دست فشاری را به مچ وارد نمایید ولی فشار آن نسبت به قبلی کمی بیشتر است.
- افلوراژ عصبی: در این ماساژ از نوک انگشت های خود استفاده کنید و فشار ملایمی را به مچ دست هایتان وارد نمایید.
درمان قطعی تنگی کانال مچ دست
ماساژ دست و مچ آن برای درمان قطعی تنگی کانال نیز کارساز است. چرا که ماساژ اختلالات عصب زیر عضلات را کاهش می دهد و به نوعی درمان می کند. برای رفع این مشکل می توانید از دو تکنیک اصطکاک و پتریساژ استفاده نمایید که در ادامه به ترتیب به معرفی این دو ماساژ خواهیم پرداخت.
تکنیک اصطکاک را با نام فریکشن نیز می شناسند که برای رفع مشکل تنگی کانال مچ دست پیشنهاد می شود. برای انجام این تکنیک در ابتدا انگشت شست خود را روی قسمت مورد نظرتان قرار دهید. سپس به صورت حرکات دایره ای فشاری را به این ناحیه وارد نمایید.
این تکنیک خونرسانی را بهتر و بافت را نیز تقویت می کند. چرا که در این حرکت فشار بیشتر به عضلات زیر پوست و تاندون وارد خواهد شد. البته دقت داشته باشید که فشار اعمال شده بیش از حد نباشد. چرا که ممکن است به بافت های مچ آسیب بزند.
پتریساژ یا ورز دادن دومین تکنیکی است که برای رفع این مشکل پیشنهاد می دهیم. این تکنیک گردش خون را بهبود می دهد و عضلات منقبض شده را شل خواهد کرد. زمانی که گردش خون بهتر شود، اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به ماهیچه ها می رسد.
به همین خاطر پس از انجام ماساژ بی حسی که ناشی از تنگی کانال مچ دست است به تدریج کم می شود. در این تکنیک باید عضلات را با ریتمی مشخص فشار دهید. در حقیقت مانند نانواها باید عضلات را با نوک و کف دست ورز دهید.
ماساژ عصب دست
در قسمت قبلی تکنیک هایی را برای کاهش درد و درمان تنگی کانال مچ دست معرفی کردیم. این تکنیک ها بر پایه تقویت عضلات و ماهیچه های مچ دست طراحی شده اند.
با توجه به این که سندروم تونل کارپال به خاطر وجود فشار روی عصب مدیان ایجاد می شود، توصیه می کنیم که برای رفع این مشکل تمرینات زیر را انجام دهید. این تمرینات بر پایه تقویت عصب دست طراحی شده اند که شامل مراحل زیر می شوند:
- دست های خود را به منظور تقویت عصب دست مشت کنید.
- انگشت های خود را صاف نمایید و آن ها را به سمت بالا بکشید.
- مچ دست خود را به عقب خم کنید، در حالی که انگشت ها به سمت بالا کشیده می شوند.
- مچ و چهار انگشت دست را به سمت عقب خم کنید. در همین حال انگشت شست را به سمت جلو هدایت نمایید.
آموزش ماساژ ساعد
برای ماساژ ساعد ابتدا کمی روغن روی این ناحیه از دست یعنی از آرنج تا مچ دست هایتان بزنید. حال ماساژ دست و ساعد را به ترتیب مراحل زیر انجام دهید:
- در ابتدا ماهیچه های ساعد را با فشار کمی لمس کنید. با این کار ماهیچه ها برای دریافت ماساژ آماده خواهند شد. این حرکات را از آرنج به سمت مچ دست تکرار کنید.
- پس از این که ساعد دستتان برای ماساژ آماده شد و مطمئن شدید که روغن زیتون در تمامی دست پخش شده، عضله ساعد را نیشگون های خفیفی بگیرید.
- با نیشگون گرفتن دست بخش زیادی از خستگی و تنش انباشته شده از بین خواهند رفت. این حرکت را در تمامی ساعد انجام دهید.
- حال به کمک هر دو دست خود مچ ماساژگیرنده را بگیرید. به گونه ای که چهار انگشت زیر مچ دست و انگشت شست روی آن باشد.
- حال با حرکات کوتاه و فشار خفیف به کمک انگشت شست روی مچ را لمس کنید و ماساژ دهید.
- فشار شست را در هر دور بیشتر کنید. در واقع پس از این که دو دور این کار را انجام دادید، لازم است فشار بیشتری اعمال نمایید. البته دقت کنید که فشار موجب آزار یا تغییر رنگ در پوست ماساژگیرنده نشود.
ماساژ تاندون آشیل و اطراف مچ
کاهش انعطاف پذیری و دامنه حرکت دست به خاطر ملتهب و سفت شدن تاندون عارضه دیگری است که دامن بسیاری از افراد را می گیرد. برای رفع این مشکل بهتر است تمرینات ماساژ دست را به صورت مستمر انجام دهید. این تمرین ها تاندون را شل می کنند و به دنبال آن التهاب را بهبود می دهند. تمرینات تقویت تاندون شامل مراحل زیر می شوند:
- انگشت های دست خود را به صورت کاملاً صاف و به شکل عمودی به سمت بالا نگاه دارید.
- جهت تقویت تاندون دست های خود را در حالت مشت قرار دهید.
- انگشت های خود را در زاویه 90 درجه خم کنید.
- انگشت های دست را به سمت بالا نگه دارید، در حالی که نوک انگشت هایتان کمی به سمت کف آن خم شده باشد.
کلام آخر
آموزش ماساژ دست این امکان را برای شما فراهم می کند که از شر خستگی، درد و تنش های آن راحت شوید. علاوه بر این به کمک آن می توانید بسیاری از مشکلات ارگان های داخلی بدن را رفع کنید. ماساژ روش درمانی قدیمی است که امروزه بیشتر مردم به تاثیر فوق العاده آن پی برده اند.
آموزشگاه زانیار صالحی به منظور تربیت ماسورهایی حرفه ای و افزایش سطح سلامتی جامعه انواع ماساژ را به صورت حضوری و غیرحضوری آموزش می دهد. این آموزشگاه زیر نظر سازمان فنی و حرفه ای کشور فعالیت می کند و مربیان آن در خارج از کشور تحت اساتید به نام آموزش دیده اند.
برای اطلاع از نحوه ثبت نام و دوره های این آموزشگاه با شماره های موجود در سایت در واتساپ پیام دهید. کارشناس های این موسسه به صورت شبانه روزی در خدمت شما هستند که به تمامی سوال هایتان پاسخ دهند.
دیدگاهتان را بنویسید