ماساژ بدن در بارداری + معرفی نکاتی که نمی دانید
دوران نه ماهه بارداری یکی از سخت ترین زمان ها برای مادر و فرزند است. به دلیل تغییرات هورمونی که در بدن رخ می دهد، مادر با چالش های جدیدی روبرو می شود. از جمله این چالش ها می توان به دردهای عضلانی و همچنین ترک های پوستی اشاره نمود. به منظور بهبود وضعیت مادر و جنین می توان به سراغ ماساژ درمانی رفت. ماساژ بدن در بارداری مزایای بسیار زیادی دارد، البته به شرطی که با توجه به اصول خاصی اعمال شود. اگر قصد دریافت ماساژ در این دوران را دارید، حتماً تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید. در ادامه به بررسی جامع ترین راهنمای ماساژ درمانی در بارداری خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب این مقاله :
- 1 ماساژ درمانی بارداری
- 2 فواید ماساژ در دوران بارداری
- 3 مزیت اول: کاهش درد زن باردار با ماساژ
- 4 مزیت دوم: بهبود گردش خون
- 5 مزیت سوم: تاثیرات روحی روانی
- 6 مزیت چهارم: بهبود کشیدگی پوست
- 7 بهترین روغن برای ماساژ بدن در بارداری
- 8
- 9 روغن زیتون؛ ضد التهاب و اثربخش
- 10 روغن نارگیل؛ دوستدار پوست شما
- 11 روغن آفتابگردان؛ سبک و مقوی
- 12 روغن دانه انگور؛ کم بو و نرم کننده
- 13 روغن زنجبیل؛ ماساژی گرم و لذت بخش
- 14 روغن بادام شیرین؛ خداحافظی با ترک های پوستی
- 15 روغن کنجد
- 16 نکات مهم ماساژ در دوران بارداری
- 17 ماساژ شکم در بارداری
- 18 ماساژ شکم برای تقویت تخمدان
- 19 کلام آخر
ماساژ درمانی بارداری
وضعیت مادر در دوران بارداری به طور مستقیم بر شرایط جنین تاثیرگذار است. برای گذر از این دوران باید بتوان شرایط دشوار مادر را بهبود بخشید. ماساژ بدن در بارداری راه را برای مادر و جنین هموار می کند. در زمان های قدیم نیز برای رهایی از تنش های این دوران حساس به سراغ ماساژ درمانی می رفتند. امروزه نیز نه تنها طرفداران ماساژ درمانی کاهش نیافته اند بلکه روز به روز به تعداد آن ها افزوده می شود. دلیل این امر به مزایای بی شمار ماساژ بارداری مربوط می گردد.
ماساژ درمانی بارداری با نام پرینتال نیز شناخته می شود. این ماساژ وضعیت روحی و جسمی مادر را بهبود می بخشد. اگر این ماساژ به درستی انجام نگیرد، ممکن است مادر و جنین را تحت تاثیر قرار دهد. ماساژ پرینتال به آرامی انجام می شود و تمرکز بیش تر این ماساژ بر عضلات و مفاصل مادر است.
فواید ماساژ در دوران بارداری
بیش تر بانوان در دوران بارداری خود با بحران ها و چالش های جدیدی روبرو می شوند. این مشکلات برای آن ها تازگی دارد و مختص زنان باردار است. مصرف دارو در این دوره باید حتماً زیر نظر پزشک انجام شود. چرا که جنین در حال رشد بوده و ممکن است برخی از داروها سلامتی او را به خطر بیندازد. به همین خاطر ماساژ بدن در دوران بارداری را به شما پیشنهاد می دهیم که عوارض و محدودیت های مصرف دارو را ندارد. در ادامه به بررسی چهار مورد از مهم ترین مزایای ماساژ در بارداری خواهیم پرداخت.
مزیت اول: کاهش درد زن باردار با ماساژ
درد از جمله معضلاتی است که تقریباً تمام مادران در دوران بارداری با آن دست و پنجه نرم می کنند. شدت درد در افراد مختلف و در طول این نه ماه با هم تفاوت دارد. دلیل این درد می تواند مربوط به نرم بودن رباط ها در دوران بارداری باشد. چراکه به منظور رشد جنین رباط های زن باردار منعطف و کشیده می شوند. در این دوران مادر با دردهای عضلانی روبرو می گردد. درد کمر و پشت مشکل شایعی است که در بیش تر بانوان رخ می دهد.
این درد به وزن کودک و باری که در رحم قرار دارد نیز مربوط می شود. ازدیاد وزن تنها کمر را درگیر نمی کند بلکه فشار به مفاصل لگن را نیز افزایش می دهد. برای رهایی از درد چه باید کرد؟ یکی از آسان ترین راه ها برای کاهش درد زن باردار ماساژ درمانی است. ماساژ با شل کردن عضلات سفت شده تنش های ستون فقرات را به طرز عجیبی کاهش می دهد. این روش درمانی همچنین چسبندگی فیبرهای عضلانی را از میان برمی دارد. این کار به تسکین دردهای عضلانی و مفصلی در دوران بارداری منجر می شود.
مزیت دوم: بهبود گردش خون
در دوران نه ماهه بارداری رگ های خونی منبسط می گردند و گردش خون همانند قبل نیست. حجم خون بیش تر می شود و تا یک و نیم لیتر افزایش پیدا می کند. گردش خون با بزرگ تر شدن جنین در رحم تحت تاثیر قرار می گیرد. به همین علت زنان باردار در این دوران ورم را تجربه می کنندکه این ورم معمولا در پاها ظاهر می شود. همچنین اختلال در گردش خون به سردرد شدید و هموروئید منجر خواهد شد.
ماساژ بدن در بارداری گردش خون را بهبود می بخشد. در نتیجه اکسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن مادر و جنین بهتر می شود. مواد مغذی با ماساژ درمانی به راحتی در بدن مادر و جنین جذب می گردند. همچنین ماساژ می تواند سیستم لنفاوی را تحریک نماید. بنابراین سطح ایمنی بدن را دو چندان می کند. در کنار تمام این مزایا با ماساژ می توان از شر سموم و مواد مضر موجود در بدن رهایی یافت. چراکه ماساژ در دفع سموم تاثیر قابل توجهی دارد.
مزیت سوم: تاثیرات روحی روانی
در دوران بارداری، مادر به دلیل تغییرات هورمونی با مشکلات روحی روبرو می شود. به همین خاطر زنان باردار علاوه بر تغییرات فیزیکی با تغییر خلق و خویشان نیز مواجه می شوند. یکی از مهم ترین هورمون های تاثیرگذار بر مادر ریلاکسین نام دارد. این هورمون بدن مادر را برای پذیرش جنین و همچنین زایمان آماده می کند. برای این کار سیستم اسکلتی را شل نموده و انعطاف پذیری مفاصل را افزایش می دهد.
ماساژ بدن در بارداری تولید اندروفین و سروتونین را بیش تر می کند. همان طور که می دانید این هورمون ها در کاهش درد تاثیر قابل توجهی دارند. علاوه بر آن استرس مادر را به طور شگفت انگیزی کاهش می دهند. ماساژ درمانی سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار داده و آن را آرام می کند. با ماساژ درمانی می توان خواب راحت و آسوده تری را تجربه نمود.
مزیت چهارم: بهبود کشیدگی پوست
همان طور که می دانید رشد جنین باعث برآمده تر شدن شکم می شود و بزرگی شکم بر پوست تاثیر می گذارد. در نهایت افزایش کشش پوست به ترک خوردن آن منجر می گردد. برای کاهش کشیدگی پوست و عوارض ناشی از آن می توان با استفاده از روغن مناسب به ماساژ پرداخت. با این حال دقت داشته باشید که هر روغنی برای دوران بارداری مناسب نیست. در ادامه شما را با بهترین روغن های ماساژ بدن در بارداری آشنا می کنیم.
بهترین روغن برای ماساژ بدن در بارداری
انتخاب روغن برای ماساژ بدن در بارداری اهمیت زیادی دارد. چراکه روغن نامناسب می تواند جنین را تحریک کند و خطراتی را به همراه داشته باشد. به همین علت بهتر است قبل از اقدام به دریافت ماساژ با بهترین روغن ها آشنا شوید. این روغن ها به شرح زیر هستند:
روغن زیتون؛ ضد التهاب و اثربخش
روغن زیتون خاصیت ضد التهابی دارد. این روغن می تواند خارش های شکمی را به اندازه قابل توجهی بهبود بخشد. روغن زیتون پوست را مرطوب نگه می دارد و مواد مغذی مورد نیاز آن را تامین می کند. همچنین این روغن از ورم قسمت های مختلف بدن جلوگیری به عمل می آورد.
روغن نارگیل؛ دوستدار پوست شما
یکی از بهترین روغن های ماساژ در دوران بارداری نارگیل نام دارد. از این روغن می توان برای ماساژ شکم و کمر استفاده نمود. روغن نارگیل تاثیر مثبتی بر پوست دارد. این روغن با مرطوب نگه داشتن پوست از بروز بیماری هایی چون اگزما و درماتیت جلوگیری می کند. همچنین روغن نارگیل دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است. این روغن به عنوان یکی از برترین روغن ها برای رفع ترک پوستی شناخته می شود.
روغن آفتابگردان؛ سبک و مقوی
روغن آفتابگردان چرب نیست. این روغن بسیار سبک بوده و حاوی مقدار زیادی اسید لینولئیک و اسید استئاریک است. به همین علت می تواند پوست مادر را در وضعیت مطلوبی قرار بدهد. این روغن جذب بالایی دارد و برای دوران بارداری بسیار مناسب است.
روغن دانه انگور؛ کم بو و نرم کننده
یکی دیگر از روغن هایی که می توان برای ماساژ بدن در بارداری استفاده کرد، روغن دانه انگور نام دارد. این روغن بسیار صاف و کم بو است. روغن هسته انگور پوست مادر را نرم می کند و از کشیدگی آن جلوگیری به عمل می آورد. همچنین این روغن باعث تقویت جذب ویتامین E و C مورد نیاز پوست می شود.
روغن زنجبیل؛ ماساژی گرم و لذت بخش
روغن زنجبیل ماساژ گرم را برایتان به ارمغان می آورد. این روغن می تواند به عنوان مسکنی قوی عمل کند و درد مادر را کاهش دهد که خاصیت ضد التهابی دارد و به عنوان یکی از برترین مواد برای ماساژ بدن در بارداری شناخته می شود.
روغن بادام شیرین؛ خداحافظی با ترک های پوستی
اگر دوست ندارید پس از بارداری با ترک های پوستی مواجه شوید، می توانید با کمک روغن بادام شیرین به ماساژ بدن در بارداری بپردازید. این روغن به شدت برای ماساژ در ماه های آخر بارداری توصیه می شود. روغن بادام شیرین از پیدایش ترک های پوستی جلوگیری می کند. معضل خارش پوست که بیش تر مادران با آن درگیر هستند با روغن بادام شیرین کم می شود. این روغن را می توانید تا بعد از زایمان نیز برای ماساژ و بهبود پوست خود مورد استفاده قرار دهید. این ماده خاصیت کشسانی پوست را افزایش داده و باعث جمع شدن شکم پس از بارداری خواهد شد.
روغن کنجد
روغن کنجد دردهای شکم را به طرز قابل توجهی کاهش می دهد. این روغن با افزایش جریان خون دردهای ناشی از اسپاسم را تسکین می بخشد. روغن کنجد تاثیرات روحی روانی فوق العاده ای بر مادر و جنین می گذارد. رفع استرس و افزایش آرامش از جمله این تاثیرات به حساب می آیند.
نکات مهم ماساژ در دوران بارداری
بارداری دوران بسیار حساسی برای جنین و مادر است. غفلت و سهل انگاری در این دوران میتواند تاثیرات منفی برای مادر و نوزاد به همراه داشته باشد. به همین علت قبل از اقدام به انجام هر کاری باید تمام جوانب را در نظر گرفت. اگر قصد ماساژ درمانی دارید، حتماً قبل از اقدام با پزشک خود مشورت نمایید. در صورت تایید پزشک به سراغ افراد متخصص و مجرب در این حوزه بروید. دقت کنید که ماسور مجوزهای رسمی از طرف سازمان حرفهای داشته باشد.
از و بهداشتی بودن محل انجام ماساژ اطمینان حاصل نمایید. از ملحفههای یکبار مصرف در محل ماساژ استفاده کنید. بهداشت ماساژ دهنده را نیز بررسی فرمایید. ماسور باید قبل از شروع ماساژ درمانی دستهای خود را به خوبی بشوید. قبل از شروع ماساژ آب بنوشید. این کار را پس از تکمیل فرآیند ماساژ تکرار کنید.
استفاده از روغنهای معطر در ماساژ بدن امر کاملاً رایجی است. با این حال به دلیل مضر بودن این رایحهها برای جنین به هیچ وجه از چنین روغنهایی برای ماساژ بدن در بارداری استفاده نکنید. این روغنها میتوانند بر انقباضات رحمی تاثیر منفی بگذارند و آنها را تشدید نمایند. از جمله روغنهای ممنوعه این دوران میتوان موارد زیر را نام برد:
- روغن پونه کوهی
- روغن جوز هندی
- روغن نعناع
- روغن آویشن
- روغن ریحان
- روغن مریم گلی
- روغن رز ماری
ماساژ در دوران اول بارداری توصیه نمیشود. بنابراین بهتر است پس از گذشت سه ماه اول ماساژ درمانی را آغاز کنید. از ماساژ عمیق شکم بپرهیزید. ماساژهای شدید در ساق پا نیز به هیچ وجه توصیه نمیشوند. در صورت احساس درد در طول فرآیند ماساژ حتما شرایط خود را با ماسور در میان بگذارید. پس از اتمام ماساژ چند دقیقه دراز بکشید و زود از جای خود بلند نشوید. مادرانی که ورم شدیدی دارند حتماً قبل از ماساژ درمانی با پزشک مشورت کنند.
ماساژ شکم در بارداری
ماساژ شکم در دوران بارداری باید با احتیاط کامل صورت گیرد. فشارهای عمیق بر این ناحیه می توانند تاثیر منفی بر سلامت جنین داشته باشند. از این رو بهتر است از ماساژ شکم در این دوران صرف نظر کنید. با این حال اگر از تجربه و مهارت ماسور اطمینان دارید، برای کاهش ترک های پوستی ماساژ شکم را به آرامی انجام دهید. این ماساژ می تواند دردهای شکم را نیز تسکین دهد. برای تاثیر بهتر ماساژ شکم از روغن های حاوی ویتامین E استفاده نمایید.
ماساژ شکم برای تقویت تخمدان
ماساژ نه تنها برای دوران بارداری بلکه قبل از آن نیز به شدت توصیه می شود. دریافت ماساژ می تواند فرآیند باروری را بهبود بخشد. ماساژ درمانی برای تقویت تخمدان ها و اندام های تولید مثل بسیار مناسب است. ماساژ می تواند بدن مادر را برای بارداری آماده کند. برای انجام ماساژ تقویت تخمدان انگشت شست را کنار ناف قرار دهید. سایر انگشتان را به طرف استخوان شکم بکشید. انگشتان حالتی مثلثی شکل به وجود بیاورند.
در روش دوم ماساژ باروری لازم است روی زیراندازی سفت دراز بکشید. زانوهای خود را خم کنید و دقت نمایید که زانوها روی بالش باشند. کف دستتان را در قسمت بالای ناف بگذارید و با حرکات دورانی ماساژ را آغاز کنید. به سمت استخوان لگن پیش بروید و مجدداً به شکم برگردید. این کار را سی مرتبه تکرار نمایید. در نهایت کف دستانتان را زیر دنده ها گذاشته و به طرف معده حرکت کنید. حداقل ده مرتبه این کار را تکرار نمایید. برای دریافت نتیجه بهتر می توانید از روغن زیتون استفاده کنید.
کلام آخر
در این مقاله به بررسی کامل ترین و جامع ترین راهنمای ماساژ بدن در بارداری پرداختیم. همان طور که می دانید به دلیل حساسیت این دوران ماساژ باید توسط افراد ماهر و حرفه ای انجام شود. در این صورت خطری مادر و جنین را تهدید نمی کند. اگر خواندن این مقاله برایتان رضایت بخش بود، می توانید نگاهی به سایر مقالات سایت بیندازید. در صورتی که به حوزه ماساژ درمانی علاقه مند هستید، با خرید دوره های زانیار صالحی به ماسوری حرفه ای تبدیل شوید. همچنین شما می توانید به صورت حضوری در کلاس های آموزشی شرکت کنید. با ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید